Комикс разказва историята на манастирския комплекс в местността Джанавара

Мисия Варна

28-09-2023, 17:00

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Комиксът е реализиран като част от проекта "Репортажни комикси от Варна", подкрепен от Фонд "Култура" на Община Варна.

Комикс, който пресъздава интервю с известния археолог Александър Минчев, разказва историята на Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара край Варна. Автор на текста е Елена Владова, художник - Николай Русев.

Раннохристиянският манастирски комплекс е от периода V до началото на VII век, а първи негови изследователи в периода 1913 - 1919 г. са братята Хермин и Карел Шкорпил, създатели на българската археологическа наука и музейно дело. В края на 90-те години на ХХ век археолозите от РИМ - Варна възобновяват разкопките, разказани от Александър Минчев, който работи над проучванията в продължение на 23 години.

Книгата може да послужи в обучението по история на ученици в горния курс, както и на студенти по археология, които също трябва да могат да рисуват, защото при разкопки правят дневници-скицници, в които илюстрират на ръка обектите, които изследват, каза Елена Владова. В печатното издание е включен и фоторепортаж от един ден на разкопките през 2009 г. Комиксът е реализиран като част от проекта "Репортажни комикси от Варна", подкрепен от Фонд "Култура" на Община Варна.