Първи фестивал на крафт бирата започва днес във Варна

Животът

29-09-2023, 08:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.

Първи фестивал на крафт бирата предстои във Варна. Той започва днес и ще продължи до 8 октомври на площада до Община Варна. 

Продукцията си ще представят над 12 български пивоварни и над 60 вида бира.

Познати са около 120 бирени стила. А техните разновидности са още повече в зависимост от личния вкус и предпочитания, каза Филип Спасов от „Българската стрийт фууд асоциация“.

Пазарният дял на крафт бирата в България е около 1%. В Америка е 25%, а европейският – 6-7%, като се очаква да достигне до 15%. Според прогнозите през следващите 10 години у нас пазарът на крафт бира би трябвало да достигне 3-4%.

Най-общо казано крафт бирата е занаятчийска бира. Тя се произвежда в ограничени партиди от микропивоварни. Основната разлика и масовите бири, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и има по-различен вкус, по-силен аромат.

Съдържанието на алкохол в крафт бирите е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10%, но може и много повече. Цената също е по-висока.

Крафтовете дотолкова са навлезли в ежедневието и бита на любителите на бирата, че ресторанти от висока класа предлагат бирени листове, разказа Филип Спасов.

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест.

Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

В най-общи граници крафт бирата е занаятчийска бира , която се произвежда в малки партиди от микропивоварни, малки производители или домашни пивовари. Основната разлика спрямо масовите бири, които сме свикнали да купуваме от магазините, е че крафт бирата е направена с по-качествени съставки и по-голямо количество суровини, има по-различен вкус, по-силен аромат и като цяло друго усещане за бира, което не може да се доближи до това, което правят индустриалните пивовари. При създаването на крафт бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%).

Откога има крафт бира

Крафт бирата не е нещо, което е измислено скоро и съществува от много, много години, но популяризирането на крафт пивоварството през последните години се дължи основно на американците и нуждата за по-качествена бира с по-разнообразни вкусове и аромати. Само американците са регистрирали над 150 уникални типа бира, както и над 20 000 марки, а какво остава за целия свят. При крафт бирите пивоварите отделят много повече време и внимание за крайния продукт, залага се на качеството, а не на количеството. Повечето крафт производители са започнали от интереса си да направят нещо в домашни условия, като хоби, след това са го споделили с приятели, на тях не им е харесало, променили са рецептата, след това им е харесало и т.н. с метода проба-грешка.

Крафт бира в България

В България съществуват специализирани магазини и заведения, в които се предлага крафт бира от цял свят, но също така има и български производители, които се увеличават с всяка година.