Четири плаващи мини са унищожени досега от ВМС

Животът

29-09-2023, 10:11

Снимка:

Радио Варна/Даниела Стойнова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това включва и двете мини, открити през тази година през месец януари.

Четири плаващи мини тип "морска котвена", установени в нашите териториални води, са били унищожени досега от Военноморските сили. Над 60 са сигналите, подадени по този повод. Това съобщи пред Радио Варна контраадмирал Кирил Михайлов - командир на военния ни флот. Той каза още, че в морска среда няма защитни средства за водолазите и само хора, а не роботизирана система, може да унищожи мината.

Командирът на ВМС допълни, че е горд с водолазите от групата за обезвреждане на мини към ВМС и по повод коментарите за обезвреждането на взривното устройство в Тюленово не приема омаловажаване на труда им, тъй като той изисква компетентност и смелост.

Контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че след консултации със съюзниците от НАТО е възприета нова процедура за обезвреждане на мини. "Все повече навлиза в нашите методи за унищожаването на такива мини използването на водолазни специалисти, които от по-голямо разстояние подхождат към мината, закрепват необходимите взривни устройства за нейното унищожаване и след това се отдалечават", посочи той, като допълни, че по този начин са били унищожени всички мини, открити в морските пространства на Република България. Това включва и двете мини, открити през тази година през месец януари. "Този способ е по-рисков за хората, но от друга страна е изложен на риск само един човек", каза контраадмирал Кирил Михайлов. 

Той направи обобщение на учението "Тритон "2023, едно от най-важните водолазни учения на българските ВМС. В него участват пет държави - България, Италия, Румъния, Турция и САЩ, с пет спомагателни кораба и катера, личен състав, специализирана водолазна техника и оборудване. 

Учението "Тритон 2023" се провежда по изцяло фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света и осигурява планирането и провеждането на различни по вид водолазни действия и процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзвривени боеприпаси и морски мини по вода. 
 
Учението е разделено на две подфази, като до 29 септември чуждестранни военнослужещи отработват процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода. 
 
Район на провеждането е териториалното море на Република България и Военноморска база-Варна. 
Целта на учението е да да повиши тактическите способности и готовността на участващите групи, звена и командири