Експерт: Варна има огромен потенциал като дестинация за филмов туризъм

Туризъм

01-10-2023, 11:28

Снимка:

Bgtourism.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента във Варна се снима италианска продукция. Кадрите ще продължат 60 дни, като 60% от лентата ще се направи в морската ни столица, а 40% в Италия. 1 700 души са ангажирани с италианската филмова продукция – те нощуват, хранят се и пазаруват в града по време на престоя си.

Варна има огромен потенциал и дадености като дестинация за филмов туризъм, заяви по време на ТУРИЗЪМ МАСТЪРС КЛАС – част от изложение „Дестинация Варна“ Александър Пейчев – експерт, който през последните 20 години е продуцент и директор продукция на разнообразни чуждестранни и български игрални филми и сериали. Той беше гост на панела „Туризмът през обектива на филмовото изкуство“ или казано на браншови език филмовия туризъм.

Пейчев сподели, че в момента във Варна се снима италианска продукция. Кадрите ще продължат 60 дни, като 60% от лентата ще се направи в морската ни столица, а 40% в Италия. 1 700 души са ангажирани с италианската филмова продукция – те нощуват, хранят се и пазаруват в града по време на престоя си.

В рамките на два месеца ще се похарчат в града стотици хиляди лева, свързани с филма. Пейчев сподели също, че през месец октомври, отново във Варна и по-точно в района около Евксиноград, пристигат негови колеги, които започват снимки на американска филмова продукция с много по-голям снимачен екип. Точно в този период в хотел Уейв вървят и снимките на новите серии от филма Съни Бийч.

„Филмовия туризъм има потенциал за развитие в региона и дава икономическа инжекция на града и бизнеса, както и реклама на Варна и България за години напред!“, категоричен е Пейчев, подкрепен от туристическата индустрия.