Месец септември е бил един от най-топлите за последните 90 години

Животът

01-10-2023, 12:19

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Средните месечни температури през месеца са били между 16 и 23 градуса по Целзий, като имат отклонение от месечната норма между плюс 1 и плюс 4 градуса.

Месец септември 2023 г. е бил един от най-топлите за последните 90 години, сочи справката на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за времето през септември.

Средните месечни температури през месеца са били между 16 и 23 градуса по Целзий, като имат отклонение от месечната норма между плюс 1 и плюс 4 градуса. Най-високата измерена температура е 37,2 градуса на 23 септември в Крумовград. В София най-високата измерена температура е 32,2 градуса, също на 23 септември. Най-ниската минимална температура в станция в населено място е 2,1 градуса на 12 септември в Чепеларе, а най-ниската измерена температура е на връх Мусала на 28 септември – минус 1,3 градуса.

В по-голямата част от страната месечните суми на валежа през септември са били между 1 и 120% от климатичната норма. Само в част от Рило-Родопската област има станции с месечна сума на валежа до 200% от нормата, а по Южното Черноморие и в Странджа – до 493% (Ахтопол).

Средно за страната този месец септември е бил с по-малко валежи от септември 2022 г., но с повече от септември 2021 г. , отчитат от НИМХ. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 207 mm от дъжд в с. Кости, обл. Бургас, на 5 септември. Обилният дъжд в района на Странджа през периода 4-6 септември причинява бедствие.

В резултат на обилни и интензивни валежи на 5 септември са регистрирани редица поройни и речни наводнения във водосборите на реките южно от р. Ропотамо и в крайбрежните зони на Южното Черноморие. През останалата част от месеца водните количества на реките в страната са били около и под праговете за средни води и около праговете за ниски води.