Елитът на родното ветроходство се събира на състезание във Варна

Спорт

02-10-2023, 14:59

Снимка:

„Shorthanded Regatta 2023“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Shorthanded Regatta 2023“ ще се проведе в дните между 6 и 8 октомври.

Елитът на родното ветроходство вече стяга редици за предстоящата седма по ред „Shorthanded Regatta 2023“, приемник на регата „Самотник“. Състезанието ще се проведе в дните между 6 и 8 октомври. Екипажите ще се състезават по дистанцията Варна-Балчик, Балчик-Варна.

„Регатата е за яхти над 28 фута, които са с двучленни екипажи. Навсякъде по света участието в регата от типа Shorthanded /single or double/, се счита за израз на чест, спортсменски дух и вяра в собствените сили и умения“, споделя адвокат Стоян Киров, инициатор и основен организатор на събитието. През тази година той е подкрепен от „Рем Мениджмънт”, част от норвежката Rem Offshore AS, Спортен клуб по ветроходство „Ултрамарин“ (клуб организатор на проявата), Яхт клуб „ЛЗ Яхтинг 1991“, „Пристанище Варна“ ЕАД и EasyTracking.

„Влизането в този тесен кръг от хора с особени умения да се справят сами с предизвикателствата на морето, метеорологията и ветроходното състезание е привилегия, където уважението на другите не се дава, а се извоюва с поведение и отношение към регатата и останалите участници в нея“, допълва Киров.

За първи път регата „Самотник” се провежда преди почти 25 години. Това става по идея на покойният Борис Ганчев. След това идеята за такова състезание изчезва за дълъг период от време. Регатата е възстановена през 2013 г. по инициатива на варненският ветроходец адвокат Стоян Киров, подкрепен в организацията, през десетте години до сега от безвъзмездните доброволчески усилия на съдийските екипи и помощта на „Пристанище Варна“, СК „Черно море Бриз”, Яхт клуб „ЛЗ яхтинг 1991” и Спортен клуб по ветроходство “Ултрамарин“.