Избрани Новини
Младежка кулинарна академия стартира днес във Варна
Тя има за цел да подпомогне млади хора, на възраст от 15 до 29 години, насочили се към кулинарната професия, да придобият знания, умения и практически опит в реална работна среда, да се учат от изявени и вече утвърдени шефове-готвачи и професионалисти, които са работили в едни от най-популярните ресторанти и хотелски вериги в Европа и България.
Фондация "Св. св. Константин и Елена" организира инициативата "Младежка кулинарна академия в курорта Св. св. Константин и Елена“. Тя има за цел да подпомогне млади хора, на възраст от 15 до 29 години, насочили се към кулинарната професия, да придобият знания, умения и практически опит в реална работна среда, да се учат от изявени и вече утвърдени шефове-готвачи и професионалисти, които са работили в едни от най-популярните ресторанти и хотелски вериги в Европа и България.
Целевите групи на проекта са млади хора на възраст от 15 до 29 години, които имат интерес кариерното им развитие да продължи в сферата на кулинарното изкуство:
- ученици от общообразователни училища във Варна, които след завършването на средното си образование, искат да насочат професионалната си реализация в сферата на кулинарните изкуства;
- ученици от професионални гимназии във Варна;
- студенти от колежи и университети на територията на Варна;
- млади хора от 15 до 29 години, които искат да се развиват уменията си в кухнята и да работят в тази сфера, в т.ч. млади предприемачи, които искат да развият подобен бизнес;
- младежи и девойки в неравностойно положение с интерес към кулинарната професия, от центровете за настаняване от семеен тип "Изгрев“ и "Другарче“ във Варна – институции, които традиционно са включени във всички проекти и инициативи на Фондация "Св. св. Константин и Елена“.
В рамките на проекта е планирана реализацията на общо 8 обучителни и теоретични модули по различни теми. В практическата част за по-голяма ефективност участниците ще бъдат разпределени в 3 групи по 15 души.
8-те модула ще се реализират този Октомври в ресторантите в Аквахаус Хотел & СПА и Хотел Астор Гардън в курорта Св. св. Константин и Елена. След приключване на програмата, всеки участник ще получи сертификат за преминато обучение при шефовете Станислав Петков – главен готвач на ресторант "Monty“ и Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“. Най-изявените участници могат да бъдат поканени на работа.
ДЕЙНОСТ 1 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Професията готвач“
Дата на провеждане: 02.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с професията "Готвач“, с необходимите умения, основни задължения, професионална квалификация, нормативна уредба, санитаро-хигиенни изисквания и др. Ще се реализира в реална работна среда.
ДЕЙНОСТ 2 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Технологии и оборудване в кухнята“
Дата на провеждане: 03.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с оборудване в професионалните кухни, различни техники за студена и термична обработка на храните и др. Ще се реализира в реална работна среда.
ДЕЙНОСТ 3 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Основни характеристики на средиземноморската кухня“
Дата на провеждане: 04.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците по темата за средиземноморските кулинарни специалитети, автентични рецепти, които се използват за приготвянето на различни видове риба, морски дарове и др, характерни подправки, подходящи вина, комбинация от вкусове, сосове, дресинги и др. Ще се реализира в реална работна среда. Участниците ще научат и повече информация от първа ръка и как се правят авторски рецепти.
ДЕЙНОСТ 4 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Тайните на азиатската кухня“
Дата на провеждане: 04.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Ще запознае участниците с историята на паназиатската кухня, която става все по-популярна в Европа, със съвкупността от техники, азиатски продукти и подправки. Пан азиатската кухня е близо до философията на шеф Петров – да готви без отпадъци, да влага всяка част от продуктите, да експериментира с нови техники и автентични рецепти.
ДЕЙНОСТ 5 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop "Как се прави домашна паста“
Дата на провеждане: 09.10.2023 г.
Очаквани резултати: Уъркшопът ще се води от професионални готвачи. Участниците ще се запознаят с техники и рецепти за приготвянето на домашна паста, ще могат да пробват сами да замесят тесто, да нарежат пастата.
ДЕЙНОСТ 6 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ - Workshop "Как се прави суши“
Дата на провеждане: 09.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Участниците ще придобият практически опит с основни техники за приготвяне на суши, съчетание и комбинации със сосове, подправки, подредба, презентация на блюдата.
ДЕЙНОСТ 7 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop "Бъди помощник в кухнята“
Дата на провеждане: 10.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще даде възможност на участниците във финалната част на проекта да бъдат помощници в кухнята по време на активния туристически сезон. Отлична възможност да участват пряко в подготовката на закуската, обяда и вечерята на гостите на хотела и да научат повече за екипната работа, за работата под напрежение, за изпълнението на сроковете, за координацията между различните звена, за поемането на преки отговорности в изпълнението на конкретни задачи.
ДЕЙНОСТ 8 - МОДУЛ "СЪСТЕЗАНИЕ“ – "Кой ще бъде най-бърз“ с награди за най-добре представилите се участници
Дата на провеждане: 11.10.2023
Очаквани резултати: Състезанията ще бъдат заключителната част на проекта. Най-добре представилите се участници ще получат награди, а за всички ще има сертификати за преминатото обучение по съответните модули.Фондация "Св. св. Константин и Елена" организира инициативата "Младежка кулинарна академия в курорта Св. св. Константин и Елена“. Тя има за цел да подпомогне млади хора, на възраст от 15 до 29 години, насочили се към кулинарната професия, да придобият знания, умения и практически опит в реална работна среда, да се учат от изявени и вече утвърдени шефове-готвачи и професионалисти, които са работили в едни от най-популярните ресторанти и хотелски вериги в Европа и България, научи Varna24.bg.
Целевите групи на проекта са млади хора на възраст от 15 до 29 години, които имат интерес кариерното им развитие да продължи в сферата на кулинарното изкуство:
- ученици от общообразователни училища във Варна, които след завършването на средното си образование, искат да насочат професионалната си реализация в сферата на кулинарните изкуства;
- ученици от професионални гимназии във Варна;
- студенти от колежи и университети на територията на Варна;
- млади хора от 15 до 29 години, които искат да се развиват уменията си в кухнята и да работят в тази сфера, в т.ч. млади предприемачи, които искат да развият подобен бизнес;
- младежи и девойки в неравностойно положение с интерес към кулинарната професия, от центровете за настаняване от семеен тип "Изгрев“ и "Другарче“ във Варна – институции, които традиционно са включени във всички проекти и инициативи на Фондация "Св. св. Константин и Елена“.
В рамките на проекта е планирана реализацията на общо 8 обучителни и теоретични модули по различни теми. В практическата част за по-голяма ефективност участниците ще бъдат разпределени в 3 групи по 15 души.
8-те модула ще се реализират този Октомври в ресторантите в Аквахаус Хотел & СПА и Хотел Астор Гардън в курорта Св. св. Константин и Елена. След приключване на програмата, всеки участник ще получи сертификат за преминато обучение при шефовете Станислав Петков – главен готвач на ресторант "Monty“ и Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“. Най-изявените участници могат да бъдат поканени на работа.
ДЕЙНОСТ 1 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Професията готвач“
Дата на провеждане: 02.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с професията "Готвач“, с необходимите умения, основни задължения, професионална квалификация, нормативна уредба, санитаро-хигиенни изисквания и др. Ще се реализира в реална работна среда.
ДЕЙНОСТ 2 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Технологии и оборудване в кухнята“
Дата на провеждане: 03.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с оборудване в професионалните кухни, различни техники за студена и термична обработка на храните и др. Ще се реализира в реална работна среда.
ДЕЙНОСТ 3 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Основни характеристики на средиземноморската кухня“
Дата на провеждане: 04.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците по темата за средиземноморските кулинарни специалитети, автентични рецепти, които се използват за приготвянето на различни видове риба, морски дарове и др, характерни подправки, подходящи вина, комбинация от вкусове, сосове, дресинги и др. Ще се реализира в реална работна среда. Участниците ще научат и повече информация от първа ръка и как се правят авторски рецепти.
ДЕЙНОСТ 4 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – "Тайните на азиатската кухня“
Дата на провеждане: 04.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Ще запознае участниците с историята на паназиатската кухня, която става все по-популярна в Европа, със съвкупността от техники, азиатски продукти и подправки. Пан азиатската кухня е близо до философията на шеф Петров – да готви без отпадъци, да влага всяка част от продуктите, да експериментира с нови техники и автентични рецепти.
ДЕЙНОСТ 5 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop "Как се прави домашна паста“
Дата на провеждане: 09.10.2023 г.
Очаквани резултати: Уъркшопът ще се води от професионални готвачи. Участниците ще се запознаят с техники и рецепти за приготвянето на домашна паста, ще могат да пробват сами да замесят тесто, да нарежат пастата.
ДЕЙНОСТ 6 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ - Workshop "Как се прави суши“
Дата на провеждане: 09.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант "Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Участниците ще придобият практически опит с основни техники за приготвяне на суши, съчетание и комбинации със сосове, подправки, подредба, презентация на блюдата.
ДЕЙНОСТ 7 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop "Бъди помощник в кухнята“
Дата на провеждане: 10.10.2023 г.
Очаквани резултати: Този модул ще даде възможност на участниците във финалната част на проекта да бъдат помощници в кухнята по време на активния туристически сезон. Отлична възможност да участват пряко в подготовката на закуската, обяда и вечерята на гостите на хотела и да научат повече за екипната работа, за работата под напрежение, за изпълнението на сроковете, за координацията между различните звена, за поемането на преки отговорности в изпълнението на конкретни задачи.
ДЕЙНОСТ 8 - МОДУЛ "СЪСТЕЗАНИЕ“ – "Кой ще бъде най-бърз“ с награди за най-добре представилите се участници
Дата на провеждане: 11.10.2023
Очаквани резултати: Състезанията ще бъдат заключителната част на проекта. Най-добре представилите се участници ще получат награди, а за всички ще има сертификати за преминатото обучение по съответните модули.