Пуснаха пробно по варненските улици 6 от новите електробуси

Мисия Варна

03-10-2023, 12:13

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те се движат по линии 148 и 209.

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експлоатация пробно по варненските улици. Те се движат от няколко дни по две от линиите на Градския транспорт - 148 и 209, съобщава радио Варна.

Превозните средства се зареждат на две бързи временни зарядни станции, които се намират на обръщачите на "Почивка" и в кв. "Владислав Варненчик", съобщи Николай Антонов, директор на "Градски транспорт"-Варна.

Той уточни, че все още се чакат устройствата, необходими за тръгването на останалите електробуси. Без тях няма как да се изгради цялата мрежа. "Това е временно, докато не пристигнат КРУ-тата", каза Антонов.

КРУ или "Комплексно разпределителни устройства" са последните елементи, които се чакат от световния производител "Siemens".

Антонов допълни, че се прави всичко възможно да се работи паралелно. "В момента ще изградим временно захранване от други трафопостове. Няма как всички да ги пуснем в експлоатация. Всичко ще стане поетапно.

Няма възможност на всичките наведнъж да се преместят билетните системи. Поетапно ги преместваме от старите на новите", каза още той.

Впечатлени от новите електробуси са варненци, които пътуваха в един от тях - номер 148, тази сутрин. Някои от тях обаче са песимисти и споделят, че въпреки че има камери, няма как да бъдат опазени от вандализъм.

Специални седалки за хора с увреждания и места, където могат да се зареждат мобилни телефони, са сред удобствата, които одобряват пътуващите.

Един от недостатъците е, че вратите не се затварят от първия път, коментират още анкетираните.