Областният управител на Варна обсъжда готовността за участие в изборния процес с кметовете от областта

Новините

03-10-2023, 14:16

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се ЦИК да приеме и утвърди Методически указания за ОИК и за СИК.

Поредна работна среща за обсъждане готовността за участие в изборния процес, за предприемане на конкретни мерки и създаване на организация, съответстваща на изборното законодателство, за нормалното протичане на изборите за общински съветници и кметове, проведе професор Андрияна Андреева с кметове на общините от Варненска област. В нея взеха участие и Антоанета Петрова – зам. областен управител, и Илияна Тодорова – старши експерт в дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост"  в Областна администрация Варна .

С оглед на тежестта, която общинските администрации и ОИК  поемат на местните избори, екипът на Областна администрация полага усилия да подпомогне комуникацията между тях, за да се предприемат своевременни действия по изпълнение на законовите разпоредби, решенията на ЦИК и указанията от МС.

Екипът на Областна администрация увери кметовете, че своевременно и без забавяне ще им бъдат предоставени централизирано доставяните книжа и материали. Броят на кандидатските листи, чието отпечатване е възложено на общинските администрации трябва да е съобразен с броя на СИК и ПСИК. Беше обърнато внимание на указанията, дадени в Решение на ЦИК №2122-МИ/29.08.2023–т.43, свързани с техническите подробности в работата на ОИК  за коректното изписване и отпечатване на кандидатските листи, предназначени за поставяне върху информационните табла и в параваните.

За първи път на местните избори, ЦИК препоръчва за гласуващите избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването, по възможност да бъдат осигурени аудиоплеър и Брайлов шаблон. Добре е да бъдат подсигурени и медицински екипи, които да обезпечават изборния ден.

На срещата стана известно, че в 7 от общините, общинските съвети вече са приели решение за избор на временно изпълняващ длъжността кмет за срок до полагане на клетва на новоизбрания. Крайният срок за тези решения на общинските съвети  е 20.10.2023 г.

Очаква се ЦИК да приеме и утвърди Методически указания за ОИК и за СИК.

Областна администрация ще продължи активната комуникация между всички институции, отговорни за организирането и законосъобразното провеждане на честни и прозрачни местни избори, за да могат и максимално по-голям брой гласоподаватели да вземат участие в тях.