С вълнуващо тържество бе отбелязан 60 годишният юбилей на катедра „Педиатрия“ в МУ-Варна

Животът

03-10-2023, 14:55

Снимка:

МУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Молебен за здраве отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

С вълнуващо тържество бе отбелязан 60 годишният юбилей от създаването на катедра „Педиатрия“ в Медицински университет – Варна. Молебен за здраве отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след което дари на ръководителя проф. д-р Виолета Йотова икона на богочовека Исус, за да закриля и пази дълги години преподавателите и лечителите от катедрата. Зам. ректорът по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска приветства екипа на катедрата и връчи картина от името на Ректора проф. д-р Светослав Георгиев и Академичното ръководство на МУ-Варна.

В знак на признателност проф. Йотова връчи почетни плакети на д-р Марийка Желева, д-р Иванка Русева и г-жа Павлина Митева, както и благодарствени грамоти в знак на признателност на още 15 лекари и медицински сестри, оставили ярка следа в развитието на катедрата. Почетни плакети получиха още проф. д-р Валерия Калева и ст. м. сестра Нели Атанасова.

По време на тържеството в отделни видеа бяха представени хората, допринесли за съграждането на основите и развитието на катедрата през годините, настоящите лекари и преподаватели, които  и бъдещето на катедрата.

В катедрата бяха получени също десетки поздравителни адреси за празника, между които и от президента на Република България г-н Румен Радев.

По време на тържеството проф. Йотова се обърна към присъстващите с думите: „Ние осъзнаваме, че само колективното старание, обединението на изградени специалисти, отдаващи цялата си воля и сили в нелекото си ежедневие, може да изведе грижата за децата и науката за нея на следващо ниво. Попили непрестанния порив към знания на първите – учителите, усвоили от средното поколение преподаватели и лечители в катедрата умението да се изправят след всяко изпитание и да увеличават непрестанно професионалния си опит, достигнахме до заразителния ентусиазъм на усмихнатата младост - най-новото поколение педиатри, здравни специалисти и всички настоящи сътрудници. За нас катедрата е мястото, където се изявяваме, където се справяме ежедневно с предизвикателства, където общуваме с родителите, превръщащи се в наши близки в радост и в мигове на страшна мъка. Катедрата е мястото, където се превръщаме в част от голямото семейство на МУ-Варна и на УМБАЛ „Св. Марина“.