Велин Жеков, ОИК-Варна: 411 секции ще работят за местния вот, гласуваме с 370 машини

Новините

03-10-2023, 15:50

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижните секции е 14 октомври, но ако някой е пропуснал този краен срок, би могъл да подаде допълнително заявление най-късно до 22 октомври.

411 секционни избирателни комисии към този момент ще работят в община Варна за предстоящите местни избори в края на октомври. Това съобщи в предаването на Радио Варна "В ефир сте" Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия във Варна. Възможно е броят на секциите да бъде повишен, поясни Жеков. В тази бройка не са включени подвижните секции, уточни Жеков.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижните секции е 14 октомври, но ако някой е пропуснал този краен срок, би могъл да подаде допълнително заявление най-късно до 22 октомври. 

До 14 октомври избирателите с различен постоянен или настоящ адрес могат да подадат своите документи в съответната районна администрация или кметство, посочи председателят на Общинската избирателна комисия във Варна. 

Според решение на Централната избирателна комисия право на придружител имат гласоподаватели както със зрителни, така и със слухови увреждания. 

Хората с увреждания имат различни варианти за даване на своя глас - в която и да е секция, предварително утвърдена от ОИК. Те се намират на първите етажи и са достъпни за хора с увреждания. (такива секции, обявени от ОИК-Варна, може да видите тук).  Ако те не могат да посетят тези секции, имат право да заявят своето право на глас в която и да е друга, посочи Велин Жеков. 

Един придружител не може да помогне на повече от двама в съответната секция, поясни председателят на ОИК-Варна. "Придружител може да бъде ползван само ако той е затруднен да извърши правото си на глас и да маркира съответната партия или кандидат. Придружител не се ползва по принцип, за да стои до гласоподавателя зад паравана или пред машината. Все пак трябва да има тайна на вота", каза Жеков. Ако един гласоподавател има проблеми със зрението например, и не може да види за кого да гласува, не може технически да го направи, тогава той има право на придружител, каза Жеков. 

Помещенията за гласуване вече са известни, излезли са заповедите на кметове на общини, които се обследват от МВР и Пожарната. 

370 ще са машинните секции за вота на 29 октомври. 

Във всяка една секция ще има поне три избора - за кмет, за кмет на район и за общински съветници. Четвъртият - за кмет на кметство, в някои секции ще липсва. "Поради големия брой желаещи да участват в местните избори е много вероятно на поне от две от бюлетините да има поне по още една страница", каза Жеков. 

До този момент няма указания от ЦИК за начина, по който ще се гласува машинно. Не е ясно и кога ще е готов софтуерът за машините, допълни той. "Поне до този момент нищо конкретно не е подавано като информации до ОИК - до момента мисля, че няма избран конкретен подход как да бъде гласувано с машината - има различни възможности", поясни Велин Жеков. Софтуерът на машините трябва да е настроен за всяко кметство и община. 

Няма указания от ЦИК дали урната за гласуване ще е само една или ще са 4 за отделните бюлетини. "Технически е много трудно за СИК да постави четири кутии на чиновете, няма да остане място за избирателните списъци", посочи Жеков. 

Поне на 12 телефонни номера ще могат да бъдат подавани сигнали за изборни нарушения в изборния ден. Към този момент в сайта на ОИК са публикувани четири. 

10 са кандидатурите за кмет на община Варна, по десетина се борят за кметове на районните кметства, съобщи още Жеков. Най-малко са кандидатите за район "Аспарухово". Само един кандидат за кмет има в  Казашко, трима са кандидатите за Каменар, а най-много се борят за кметския стол в Тополи, обобщи Жеков. 

27 са регистрираните листи за общински съветници. Те са по-малко в сравнение с предходните местни избори, каза още той. 

Разлика тази година е, че освен партиите и коалициите, са регистрирани и три местни коалиции, както и един инициативен комитет, подкрепил кандидат за кмет за кметство Тополи. 

Има много заличени кандидати в листите за местния вот. "Това е така, защото няколко от кандидатите за общински съветници по собствено желание след регистрацията не са пожелали да са в листата за общински съветници. ОИК е длъжна да ги заличи при желание. Имаше и доста кандидати, които не отговарят на изискванията на Закона за регистрация. Имаше и един кандидат под запрещение, както и такъв, на когото настоящият адрес е в чужбина", посочи Велин Жеков. Задължително е и постоянният, и настоящият адрес на кандидатите да са на територията на България. 

Поне един - или постоянният, или настоящият адрес на гласоподавателите, трябва да е регистриран във Варна поне шест месеца преди датата на изборите. В противен случай те няма да могат да дадат своя вот. 

Големите секции ще бъдат с по 9 членове, а по-малките - с по 7, съобщи още председателят на ОИК-Варна.