Христо Димитров: Кандидатурата ми за кмет на Варна е плод на нетърпимост към лошото управление и зависимостите, които стават все по-очевидни

Новините

03-10-2023, 16:52

Снимка:

Пресцентър „Алтернативата на гражданите” – Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Адвокати, предприемачи, артисти, лекари, учители и експерти се обединяват с обща цел да се справят с лошото управление на града и желание за прозрачно, непартийно управление без „шефове от София”.

Кандидатът за кмет на Варна от коалиция „Алтернативата на гражданите“ Христо Димитров представи официално управленската си програма, както и част от екипа в листата за районни кметове и кандидати за Общинския съвет.

Считаният за изненада в надпреварата Димитров сподели, че тази кандидатура е плод на назряла нетърпимост у много хора към липсата на ефективно управление и все по-очевидните зависимости на представителите на местната власт.  Един от най-успешните предприемачи на Варна не крие, че събира в листата си много хора от фирмени структури, но подчерта, че в нея не липсват и хора, свързани с изкуството, правото, здравеопазването, туризма, земеделието, търговията, корабостроенето, промишлеността и др. На въпрос каква е мотивацията му да се включи в надпреварата за местни вот, Димитров уточни:

„Обективната ситуация е, че нашите споделяния и разговори започнаха още в началото на годината. Споделяхме нашето разочарование от управлението на града. Разбира се много от нас се притесняваха от зависимостите, в които се е поставила местната управа, но по-важното беше резултатът от управлението на Варна до момента – сериозно неизпълнение на мандатната програма, мръсотията и безотговорно провежданите многобройни ремонти в града. Ремонти, чиято единствена цел, като че ли е предизборно харчене на нашите пари. Личните мотиви са, че сега съм в такава възраст и такова е организационното състояние на фирмите, в които съм собственик, че имам възможност да предам управлението на по-младите, на следващите. А аз да върна получения през годините опит на обществото. Както се казва – сега е времето за „връщане“. Това беше и важната причина, аз да приема номинацията на моите съмишленици и да се явя на тези кметски избори като претендент.”

Сред основните приоритети, включени в програмата, екипът отличи справянето с проблема с чистотата, завършването на ремонтите, стриктен контрол на общинската администрация, привличане на гражданите в управлението, решителна битка с корупцията и пестеливо разходване на парите на варненци.

Като първи стъпки в управлението Христо Димитров посочи, че ще се заеме с проектни предложения и активизиране на възможностите за нова индустриална зона на Варна в района между Тополи и Варна.

“Варна изостава драстично от останалите областни градове по отношение на инвестициите.  Говори се, че дори в Шумен цените на наемите са по-високи от тези във Варна. Ние сме избягван от инвеститорите град.” – посочи Димитров.

„Алтернативата” се ангажират активно и с проучванията за втора връзка между квартал Аспарухово и централната част на града, която да реши все по-големия проблем с трафика, липсата на втори маршрут при аварии, ремонти, катастрофи и др.

 По време на пресконференцията бяха представени и кандидатите за районни кметовете от коалиция „Алтернативата на гражданите”.  В битката за Младост и желание за следващ мандат влиза Христо Христов, за Одесос Светлана Маркова, а за Аспарухово Анатоли Георгиев.

Те посочиха, че основните приоритети за тях ще бъдат децентрализация и връщане на правомощия в ръцете на районните кметове така, че те да могат да решават много по-бързо  и оперативно проблемите на гражданите в своите райони, а не да бъдат поставяни, както до сега, в положение, в което нямат право да подменят „дори една плочка”. Именно в районните кметства се осъществява живата връзка на гражданите с местната власт и там те поставят проблемите, които ги вълнуват и интересуват.

От листата за кандидати за Общинския съвет бяха представени Борислав Ралчев (адвокат), Ивайло Стаматов (учител), Димитър Вълев (предприемач), Пенко Стоянов (предприемач), Георги Кенаров (художник и преподавател) и Георги Кулински (предприемач).

Христо Димитров ще води листата на „Алтернативата на гражданите” за Варна, в която след жребий бяха подредени преференциите на 50 участници.