Закопчаха млад мъж от Аксаково и възрастна столичанка, въртели романтични измами

Крими

05-10-2023, 17:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те са арестувани в рамките на международна операция, проведена в Чехия и България.

В рамките на международна операция, проведена в Чехия и България, са арестувани 28-годишен мъж от Аксаково и 79-годишна столичанка.

Действията са осъществени вчера от служители на Главната дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Пловдив и служители на чешката полиция, които едновременно са извършили проверки на адреси в град Пилзен и в София. Разследването е започнало в края на миналата година, след сигнал от възрастна жена от град Първомай, станала жертва на измама, предаде GlasNews.

В процеса на работа криминалистите установили и други пострадали на територията на страната, като нанесената им имотна вреда надхвърляла 200 хиляди лева. При разплитането на случаите бил засечен и фактическият извършител, 28-годишен мъж от Аксаково, който към момента пребивавал в Чехия. След координация между властите в София и Пилзен и със съдействието на  ДМОС-МВР и чешкия офицер за връзка в София, той е установен и задържан на територията на чешкия град.

По време на процесуално-следствените действия на адрес и автомобил, ползвани от него, били  намерени и иззети мобилни апарати, СИМ карти, картодържачи и ценности. Установена е и схемата, по която задържаният е действал - осъществявал онлайн запознанства с възрастни жени от България , като комуникацията започвала в социалните мрежи. Мъжът се представял за заможен човек и успявал да предизвика силни емоционални чувства в жертвите си. В последствие споделял за претърпял пътен инцидент -  мотив да иска помощ от тях – било в пари или ценности, а след тяхната отзивчивост получавал сумите по банков път или чрез системите за бързо плащане.

Едновременно със задържането на мъжа, на територията на София е арестувана и 79-годишната столичанка, негова помощничка в престъпното деяние.

При извършените претърсвания са намерени и иззети вещи и предмети, относими към разследваната престъпна дейност. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под надзора на Районната прокуратура в Пловдив.