Обсъждат в НС проекта за промени в Конституцията

Новините

06-10-2023, 10:46

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложенията за промени в Конституцията са свързани основно със съдебната власт.

Проектът за промени в Конституцията влиза за обсъждане в пленарната зала, а осем министри ще вземат участие в редовния парламентарен контрол, предаде БНР. 

Предложенията за промени в Конституцията са свързани основно със съдебната власт. Предлага се Висшият съдебен съвет да се раздели на две - на съдийски съвет, в който има повече съдии, избирани от колегите си, и на прокурорски с по-голямо парламентарно представителство. 

Предвижда се главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС да имат право на два мандата от по 5 години.

От ДПС вече заявиха, че преди второ четене ще приемат идеята на ПП-ДБ за ограничаване на само до един мандат.

Отстъпление има и от записаната в проекта идея да се промени националния празник - 24 май да замени 3 март. 

Друга голяма промяна е свързана със служебните правителства. Служебният премиер ще бъда назначаван от президента, но той ще може да избира между председателя на НС, на КС или на БНБ.

В първия петък от месеца трябва да се проведе и блиц контрол. На поисканото вчера изслушване на министър-председателя Николай Денков заради кризата с териториалните планове за справедлив преход във въглищните региони председателят на парламента Росен Желязков обаче съобщи, че премиерът няма да е в България.

Осем министри ще отговарят на въпроси на депутатите. Парламентарният контрол ще започне с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, а най-много въпроси има към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков.