Морето на север завря от лефер

Животът

08-10-2023, 09:11

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма обаче да дойдат пасажите паламуд, смятат рибари.

Морето по Северното Черноморие е пълно с лефер. Върховният хищник в Черно море пълни лодките от десетина дни, но докато част от рибарите се радват, други са недоволни, защото дойде ли леферът, всички други риби бягат панически навътре от сигурна гибел.

Няма да дойдат и пасажите паламуд, смятат морски вълци. Те са изчислили, че на север вкусната едра риба приижда през няколко години - имало богат улов през есента на 2007, 2012, 2016 г. и миналата година. Затова тази се брои за нулева за паламуд.

“Годината няма да е паламудена. Друга есен по това време - октомври, ври и кипи от риба. Сега - нищо. Няма паламуд, няма чернокоп. Само малко барбун и сафрид”, потвърди и опитният риболовец капитан Красимир Вангелов за “Труд news” за ситуацията в южните ни води.

Колегите му на север казват, че нашествието на лефер е странно, тъй като водата още е твърде топла - 21-22 градуса, а той се появява, когато тя захладнее до 17 градуса.

Очевидно бързо се адаптира към климатичните промени, коментират рибари. Те го сравняват с пираня - яде всичко, което мърда - сафрид, илария, цаца, кая.

Убива наред, дори и когато не може да погълне повече. Изяжда само 10% от плячката и често при улов в устата му мърда още пърхаща жертва. Същото поведение има и бебето на лефера - чернокопът.

Рибарите го чакат в наши води след 20 октомври, защото малките следват родителите си от Азовско море, където тече размножаването на вида. Децата вървят след възрастните, за да не бъдат изядени.

Хищната риба е чернокоп, докато надхвърли 300 грама. После вече се брои за лефер и цената й скача космически. Въпреки многото лефер в морето на борсата във Варна той безапелационно е най-скъпата риба. Харчи се за 35-40 лв. килото и бие с 5 лв. калкана.

“Скъп е, защото е много вкусен и доста трудно се хваща. Умен е - ако съзре нещо необичайно, бяга, освен това често къса влакната и отплува с примамката”, казват опитни рибари. Според търговците за последните 2 седмици леферът все пак е поевтинял с 5 лв.

Лодките кръстосват от зори Варненския залив, но се връщат с дребен сафрид. Едрият избяга навътре и го ловят само корабите.

Заради нашествието на хищната риба сафрид по крайбрежието на север почти няма. Преди дни се появил пасаж под нос Калиакра, но край Варна хващат само дребен - граца. Той се продава за 6 лв. на борсата, а едрият - от корабите, е по 10 лв.

На север има и акула, тъй като щандовете на рибното тържище са пълни с прясно филе по 18 лв./кг.

Продава се и пресен ватос, наричан още морска лисица или калкан за бедни, защото има сходен вид и вкус, но струва едва 10 лв./кг. Кая на сергиите почти липсва. В момента и тя се крие от лефера в крайбрежни камъни.

Ако все пак се появи малък улов, се харчи по 8 лв. килото. Най-евтината риба на борсата си остава наловената с кораби цаца - 5 лв./кг.

С 10 лв. по-скъпо се търгува зарганът. Въдичари го ловят край буните и всички скалисти места по крайбрежието. Опитните пълнят цели кофи за няколко часа, макар че дългата риба е хитра и не се хваща лесно. Тя е много вкусна пържена.

Едрите екземпляри стават и за бирено мезе, ако се обработят с морска сол, оцет, черен пипер, дафинов лист и се оставят за денонощие да съхнат на защитен от гларусите балкон.

На рибната борса “Краснодар” в Бургас пък сафридът върви между 5 и 8 лева килограма. Вече е едър, “приличен”, както го наричат рибарите. На сергиите има и пресен барбун по 6 лева килограма. Някои морски вълци все пак са извадили паламуд от фризерите и той се харчи по 10 лева килограма. 20 лева килото върви леферът, цацата е по 4 лева.

Търговците разказват, че туристи напразно ходят да чакат лодките по пристанищата на юг от Бургас. Рибарите пърпорят из залива, но засега слуката я няма.