ТАСРУД: Бум на вандализма в автобусите и по спирките във Варна

Мисия Варна

08-10-2023, 12:48

Снимка:

Дарик

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През миналата седмица във Варна са извършени посегателства върху 7 машини за продажба на билети на автобусни спирки. От 4 от тях са задигнати събраните суми.

Всички автобуси на градския транспорт и една част от спирките във Варна имат камери за видеонаблюдение, но въпреки това вандалските прояви не намаляват. Ежедневие са и конфликтите между нередовни пътници и контрольори, при някои от които дори се отправят заплахи за саморазправа.

Контрольорите в градския транспорт най-често са обект на агресивно поведение на пътници без билет. Най-голямата група от тези пътници са учениците, въпреки че месечната карта за тях е на цена от 15 лева, споделя пред Дарик директорът на общинското предприятие ТАСРУД Милко Лалев.

„Масово тийнейджърите пътуват като нередовни пътници. Агресивни са, когато са в групи – това им дава смелост, тъй като срещу себе си виждат една възрастна женица. Отказват да си закупят билет, отказват да бъдат глобени, отказват дори да слязат на следващата спирка. Един човек няма как да се справи с 5-10 такива напомпани бабаити, защото те наблягат повече на мускулната маса, а не на възпитанието и доброто поведение. Тези ученици имат издадени карти, но не ги зареждат. Може би родители им не упражняват достатъчен контрол какво правят децата им с парите, които им дават. По думите на контрольорите в ситуация с нередовен пътник останалите пътници се разделят на две групи – има и такива, които заемат страната на нередовния пътник. Най-вероятно и контрольорите понякога не се придържат към бон тона. Не е хубаво, че не успяват да се въздържат, но си представете да влизат в обяснителен режим с всеки нередовен пътник – на някого може да не му издържат нервите”.

Няколко са линиите на градския транспорт във Варна, по които най-често възникват конфликти с нередовни пътници. Има случаи, когато и контрольори са заплашвани с оръжие.

„Агресивно поведени имат и граждани, които са характеризирани като малцинствена група. По линия 23, която обслужва село Каменар, се стига до вадене на ножове и физическа саморазправа. Пътникът вади нож на контрольорката и й казва „Ако искаш да те заколя, продължавай да искаш билет”. Съвместно с полицаи започнахме да извършваме проверки в автобусите и се почувства осезаем ръст на приходите. Други рискови линии са 148, 82 и 14, когато има струпване на тийнейджъри”.

През миналата седмица във Варна са извършени посегателства върху 7 машини за продажба на билети на автобусни спирки. От 4 от тях са задигнати събраните суми.

„Тези господа ще бъдат неприятно изненадани. Системата ни следи наличните пари в машините и ние не оставяме сериозни суми в тях. Тези господа са качествено заснети и се надявам в най-скоро време да бъдат заловени. За тях има голям риск да бъдат осъдени за жълти стотинки. Когато ученици биват установени като извършители на вандалски прояви, съдът ги освобождава от наказателна отговорност, защото са малолетни или непълнолетни. Имаме „шампион”, който счупи 5 дисплея на машини за продажба на билети, и вече има ефективна присъда. Имам чувството, че вандализмът се превръща в регионален спорт. Комуникираме с колеги от други градове и не оставам с впечатление те да има проблеми в такива мащаби”, допълва Милко Лалев.

Видеонаблюдение има на всички спирки на градския транспорт във Варна, на които са поставени машини за продажба на билети.