До 5 000 лв. глоба за трактор на плажа

Новините

08-10-2023, 15:35

Снимка:

Телеграф

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

До 5000 лева имуществена санкция се налага за използване на тежка изкопна и верижна техника като трактори и багери на плажа от концесионерите на ивиците.

Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от депутатите Кирил Петков и Христо Иванов от „Продължаваме промяната - Демократична България“, Бойко Борисов от ГЕРБ- СДС и Делян Пеевски от ДПС за гласуване на Народното събрание.

Такава техника обикновено се използва за почистване и заравняване на ивицата.

С промените се предвижда забрана за застрояване на ивиците в рамките на 100 метра от брега. В момента има такова изискване, но то не включва одобрените разрешенията за строителство в устройствените планове.

След влизане в сила на промените пък разрешение за поставяне на временни обекти на ивиците ще се предоставят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а не, както е в момента, от министъра на туризма.

Причината е, че картите и плановете на общините са в регионалното министерство, а в туризма няма капацитет за изготвяне и одобряване на устройствени схеми, пише "Телеграф".