Екскурзиите за Израел отпадат с връщане на пари или пътувания към други дестинации

Туризъм

09-10-2023, 13:37

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен изходящия туризъм за Израел, ще пострада и българският туризъм. Израелски туристи идват най-много на хазартен туризъм в София и Варна.

Българите, които са се записали за екскурзии до Израел, могат да направят избор за презаписване към други дестинации, връщане на пари или предоставяне на ваучер за отлагане на пътуването за пролетта на следващата година. Това обяви за TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“. Той успокои хората, че средствата са им защитени и няма да бъдат излъгани. Според него клиентите се отнасят спокойно и отговорно във връзка със ситуацията в Израел.

Проф. Рачев е имал планирана група за следващия петък (13 октомври 2023 г.), но пътуването е анулирано. „Много внимателно следим ситуацията и сме в постоянен контакт с нашите партньори в Израел и с Борда по туризъм на страната“, подчерта той. Планирани екскурзии има до края на годината с тръгване всяка седмица от София и Варна. Решения ще се взимат една седмица преди пътуването дали ще се осъществява програмата. Всичко зависи от продължителността на войната и сухопътната атака, каза Рачев. По думите му засега около туристическите места и забележителности не се водят военни действия.

Той очаква Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите да проверят кой е организирал поклоническия туризъм на зарязаната група от 58 човека на Летището в Тел Авив. За него е извършена незаконна туроператорска дейност, което е сив сектор, като не са платени никакви данъци в българската хазна. Това е проличало от зарязването на хората на летището, защото ако е имало туроператор, той е трябвало да осигури друг полет или хотелско настаняване.

Управителят на „Сити тур“ Александър Георгиев, който също организира доста групи до Израел, обяви, че вече имат доста анулации. „Очакваме да бъде провалена цялата програма до края на годината, но ще изчакаме да видим как се развива ситуацията“, каза той. По принцип пътуванията до Израел са главно през есента и пролетта, защото през останалото време на годината е много горещо. Георгиев допълни, че ще пренасочват хората към други дестинации при желание или ще връщат пари. Според него интересът към Израел е бил винаги много голям заради светите места. Отделно комбинираната програма с Йордания е предизвиквала сериозни записвания.

Освен изходящия туризъм за Израел, ще пострада и българският туризъм. Израелски туристи идват най-много на хазартен туризъм в София и Варна. През лятото са по курортите на Българското Черноморие. Отделно започнаха да посещават СПА курортите и да правят обиколки на страната за културен туризъм. „Входящият туризъм също ще пострада ако войната продължи да ескалира“, прогнозира още проф. Георги Рачев, който посреща и израелски групи у нас. Той дори обясни, че са започнали да идват и израелци за колоездачна обиколка на България с водач.

Само през август тази година у нас са пристигнали над 38 000 израелски туристи, показват данните на Националния статистически институт. През цялата 2022 г. са дошли над 174 000 гости. Израел се нарежда на 12-то място по важност сред пазарите за българския туризъм през 2019 г., преди ковид пандемията. Тогава са пристигнали над 244 000 туристи у нас.