Премиерът Николай Денков: Нямаме план Б, ако през декември не бъдем приети в Шенген

Новините

09-10-2023, 17:01

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Участниците в тази среща обсъждаха регионалната свързаност в Югоизточна Европа и проекта за транспортен коридор, който да започва от Солун, през Кавала и Александропулос, да преминава през Варна и Бургас до Констанца.

България и Румъния очакват през месец декември да има положителна новина, във връзка с присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство. Това стана ясно сред среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна, домакин на която беше българският премиер Николай Денков. В нея участваха премиерите на Румъния Йон Марчел Чолаку и на Гърция Кириакос Мицотакис, зам.-председателят на ЕК Маргиритис Схинас, еврокомисарят по транспорта  Адина Валян, както и министърът на енегретиката на Молдва, съобщи Радио Варна.

Министър-председателят Николай Денков подчерта, че страната ни няма план Б, ако през декември не бъдем приети в Шенген и изрази увереността си, че в края на годината ще има положителна развръзка по този въпрос. Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че този следобед ще е във Виена, за да води разговори с австрийския канцлер по повод разширяването на Шенгенското пространство и подчерта твърдата подкрепа на ЕК за влизането на двете държави в пространството за свободно движение. Схинас каза, че предстои сесия на външните министри на ЕС в Брюксел, по повод ескалацията на конфликта в ивицата Газа и подчерта, че 27-те страни-членки на съюза са се обединили в обща позиция, в която осъждат нападението на Хамас срещу държавата Израел.

Европейската комисия работи за създаване на но транспортен коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Средиземно море. Това съобщи еврокомисарят по транспорта  Адина Валян след срещата. Тя допълни, че този коридор ще улесни и транспорта на стоки от Украйна към Африка.

Участниците в тази среща обсъждаха регионалната свързаност в Югоизточна Европа и проекта за транспортен коридор, който да започва от Солун, през Кавала и Александропулос, да преминава през Варна и Бургас до Констанца. Има възможност за удължаване на този транспортен коридор до Молдова.

Румънският премиер Йон Марчел Чолаку коментира, че е необходимо изграждането на втори мост на река Дунав между Русе и Гюргево и съобщи, че се водят преговори с частна фирма, която да поеме обработката на документите на новия граничен пункт, който предстои да бъде открит между двете държави. Работи се за откриването на нови гранични пунктове и между Румъния и Украйна, съобщи още Йон Чолаку, като допълни, че 2,8 милиона тона украински стоки минават през Румъния и се очаква количеството им още да се увеличи.

Гръцкият му колега Кириакос Мицотакис съобщи, че за последните няколко години страната му е увеличила 4 пъти износа на газ към северните си съседи и работи усилено за развитие на електропреносните мрежи на държавите от региона. Мицотакис обобщи, че след срещата е подготвена обща декларация, а Николай Денков допълни, че скоро тя ще бъде изпратена до медиите, за да могат те да се запознаят по-подробно с конкретните резултатите от тази среща. Очаква се след декларацията да бъде подписан меморандум, а след това и договор.