Колко ще ни струва зимнината тази година?

Животът

10-10-2023, 10:33

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сериозни разлики в цените на плодове и зеленчуци на "Чаталджа" и Кооперативния пазар.

Освен на жълтите листа, есента е и сезонът на туршиите - тези вкусни ферментирали зеленчуци, които ни пазят и от настинки, но и които с всяка изминала година поскъпват. Такова мнение споделиха повечето граждани на пазар „Чаталджа“ във Варна, където репортерът на Радио Варна Иван Барбов провери как се движат цените на основните продукти за зимнина.

Средната цена на камбите е около 3.50 лева за килограм. Карфиолът е средно около 4 лева, каквато е цената му и в някои големи търговски вериги, но на една от сергиите беше 4.80 лева за кило. 2 лева е средната цена на килограм моркови. Между 3 и 3.50 лева е средната цена на килограм червен пипер, а корнишоните за консервиране, от които стават превъзходни кисели краставички, се търгуват средно около 3.80 лева за килограм. Гроздето, което някои го наричат виното на капсули, е средно между 5 и 6 лева в зависимост от сорта. Цената на доматите варира от 3 до 6 лева за килограм, а краставиците се търгуват средно между 3 и 4.50 лева.

Както на "Чаталджа", така и на Кооперативния пазар, по-известен сред варненци като Колхозния, на повечето плодове и зеленчуци има етикет, на който пише "българско". Често обаче хората се съмняват в това. По-възрастни граждани пък споделиха, че хубавият и екологично чист продукт няма много добър търговски вид като за изложба.

На Кооперативния пазар цените на някои стоки са по-евтини от тези на "Чаталджа". Краставиците могат да се намерят на цена от 1.60 лева до 2 лева за килограм. Червеният пипер се търгува средно за 2 лева килограма, но на някои сергии го продават и за 1.80 лв/кг. Най-осезаема е разликата в цената на карфиола. Тук цената му за килограм е средно 2 лева, но на някои сергии го има и за 1.50 лв/кг. Доматите са със сходни цени почти навсякъде. Гроздето и тук държи цена от около 5 лева за килограм, но камбите са по-евтини – 2.50-2.60 лв/кг. средна цена. Българският чесън може да бъде намерен за 7 лева за килограм, а може и за 10.  Морковите и тук са около 2 лева, а корнишоните - 2.50 лева средна цена за килограм.