Тодор Тагарев: Три институции успяха да обединят усилията си, за да завършат за пръв път днес военни медици (СНИМКИ)

Животът

14-10-2023, 12:07

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В звание „лейтенант“ бяха произведени 17 младежи и девойки от първия випуск военни лекари, завършили пълния 6-годишен курс на обучение в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ по тристранната програма на Висшето военноморско училище - Варна, Медицински университет- Варна и Военномедицинска академия – София.

Днес е знаменателен ден, в този ден ние показваме, че три утвърдени институции – Висшето военноморско училище (ВВМУ), Медицинският университет във Варна и Военномедицинската академия (ВМА), успяха да обединят усилията си, за да стигнем до този ден, в който за пръв път завършват военни медици, които имат военно и медицинско образование. Това каза в приветствено слово във ВМА - София министърът на отбраната Тодор Тагарев. Заедно с президента Румен Радев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов те участват в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, предаде БТА.

По време на церемонията президентът Радев прие почетния строй, а след това бяха връчени дипломата и пагоните на курсанта първенец. 

По думите на Тагарев това е пример как, вместо да се конкурират, три институции могат да обединят силите си, за да дадат един добър резултат. Нека се надяваме, че и в други случаи ще има такова сътрудничество за доброто на България, заяви Тагарев.

Предстои ви кариера, която вероятно няма да е лека. На вас ще разчитаме за опазване на здравето на военнослужещите, оказване на необходимата медицинска помощ на гражданите на България и вероятно ще се наложи да участвате и в операции, което съм сигурен, че ще направите с чест и професионализъм, обърна се Тагарев към курсантите. 

По думите му много от нашите съграждани не знаят, че България е участвала в международни операции с военномедицински кадри. 

Сигурен съм че вие ще действате професионално в бъдеще ще полагате усилията и така, както сте постигнали отлични успехи в обучението, ще продължите да се учите, да работите, да се усъвършенствате за вашия личен успех и за успеха на всички нас, обърна се Тагарев към курсантите. Желая ви попътен вятър и успешна кариера, добави той.