Тодор Тагарев: Изпратихме над 50 военнослужещи, в допълнение на 300-та военнослужещи, които вече имахме

Новините

14-10-2023, 12:24

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на отбраната отбеляза, че очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген.

По отношение на нашата граница вече изпратихме над 50 военнослужещи. Това е в допълнение на 300-та военнослужещи, които вече имахме. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. Заедно с президента Румен Радев и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, той участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ от випуск 2023 – „Васил Левски“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Военномедицинската академия в София, предаде БТА. 

Армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, ще изпратим и още, заяви Тагарев. 

Според него очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген. Мисля, че всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ще направим всичко възможно да я гарантираме, посочи Тагарев. 

Попитан за срещата с колегите му преди няколко дни във връзка с възможността НАТО да окаже съдействие на Израел, Тагарев каза: „НАТО изрази цялостна политическа подкрепа на Държавата Израел, която беше обект на ужасяващ терористичен акт и действия въобще, но НАТО като цяло не предвижда, не планира операция в този регион.“ Отделни страни обаче вече изразиха намерение да помогнат на Израел да гарантира своята сигурност, добави той. 

Намерението на Израел е много ясно и категорично, че те ще проведат такава сухопътна операция, коментира той по отношение на случващото се в близкоизточната държава. По думите му операцията е свързана със своите рискове и населението на Газа е предупредено да се евакуира. Ще видим какво ще се случи, посочи Тагарев.