По време на учението „Бриз“ ще бъдат оценени способностите на българската морска тактическа група за специални операции

Животът

15-10-2023, 14:02

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От утре започват дните в учението на море, допълни командирът на многонационалното оперативно съединение флотилен адмирал Велко Велков.

По време на учението „Бриз 2023“, което се състои във Варна, ще бъде направена оценка на оперативните способности на морската тактическа група за специални операции, каза днес на пресконференция командирът на българските Военноморски сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов. "Тюлените" ще бъдат оценявани по стандартите на НАТО. Михайлов уточни, че стандартът регламентира какви способности трябва да притежава тактическата група, какво трябва да може да прави екипът, с каква готовност да бъде и как да действа в различни среди – не само във вода, но и по суша, и по въздух. За да бъдат демонстрирани способностите ѝ, през тази година денят за високопоставени гости на учението няма да се проведе на борда на кораб, а в авиобаза „Чайка“, така че да се видят по-голямата част от действията на "тюлените", съобщи БТА.

Това е 27-ото издание на „Бриз“, в него участват 13 държави, а по традиция основната му цел е да изгради здрава спойка на доверие и съвместимост със съюзниците ни от НАТО, допълни Михайлов. „Правят се различни спекулации, затова подчертавам, че учението е традиционно, то не е насочено срещу нито една черноморска или която и да е по света държава, нямаме намерение да изпращаме кораби към Израел, нито към конфликта между Украйна и Русия. Учението е неквалифицирано, искаме то да е прозрачно за обществото, за да са запознати всички с това, което правим. То е демонстрация на единство на съюзниците и готовността им да работят заедно“, посочи командирът на ВМС. 

От утре започват дните в учението на море, допълни командирът на многонационалното оперативно съединение флотилен адмирал Велко Велков. По думите му съюзниците ще усъвършенстват съвместни тактики в различни ситуации, включително работа в партньорство с авиацията и на брега. На всички участници в учението е обърнато внимание върху опасностите, които съществуват в момента в Черно море – дронове, излезли извън контрол и плаващи мини, каза още Велков.

В отговор на въпрос контраадмирал Михайлов изрази надежда в недалечно бъдеще страната ни отново да разполага със собствени подводници. Командирът на флота добави, че тази тема ще намери място в ревизираната инвестиционна програма на министерството на отбраната. Подводниците са много важно средства за възпиране и осигуряване на безопасността на страната ни, каза Михайлов.