Издирват вандали, надраскали колите на украински бежанци във Варна

Крими

17-10-2023, 11:44

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Единият автомобил е на доброволката Мария от Украинския Дом.

Полицията във Варна издирват вандали, надраскали две коли на украински бежанци в морската столица. Единият автомобил е на доброволката Мария от Украински Дом Варна - Українська діаспора Болгарії "Український Дім". Джипът осъмва издраскан със спрей в понеделник сутрин във варненския квартал "Чайка".

Джипът е на украинка, която доброволства и работи в България. "В студ в жега, сама, с детето си. Детето й е спортист, и представлява България на спортни съревнования. Живее на квартира, завърши курс по български език. Завърши курс по фотография в България с български преподавател. Плати си курса сама. Всяка сряда подстригва хора в нужда безплатно, защото е фризьор. Колата й стои пред блока откакто е дошла, не я кара.

Тези украинци , които са дошли с коли да не би да ги откраднали? Това че в Украйна хора с хубави коли, говори за ниво на живота там преди войната. Да не би бягат от бедност?", пише Svetlozara Koleva.

Районна прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство по чл. 162, ал. 1 от НК за действия, проповядващи омраза, основана на народност, във връзка със случаи на надраскани със спрей леки автомобили на чужди граждани.

На 15 октомври 2023 година в ОД на МВР – Варна е подаден сигнал от украинска гражданка за това, че автомобилът й, паркиран пред жилищен блок в ж.к. „Чайка“ в града, е бил надраскан със спрей. По случая незабавно е започната проверка, като в хода на работата по нея били установени още три автомобила на украински граждани, които също са станали обект на подобно посегателство в периода от 14 до 15 октомври.

Образувано е досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Варна. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случаите продължава и към момента.