Варненка ще търпи у нас присъда за кражби в Германия

Крими

17-10-2023, 13:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя заедно с друга българка, извършили две кражби на портфейли на клиенти в магазини в Саабрюкен.

Варненският окръжен съд отказа да предаде 43-годишната варненка София И., която се издирва от германските власти за изтърпяване на присъда от 5 месеца и 14 дни „лишаване от свобода“ за извършени кражби.  Европейската заповед за арест е издадена от Районния съд в Саабрюкен на 27 юли 2021 година.

София И. е била признава за виновна в извършването на три престъпления на 21.11.2017 г. Тя заедно с друга българка, извършили две кражби на портфейли на клиенти в магазини в Саабрюкен. В единия случай успели да присвоят 35-40 евро, а в другия 200 евро в брой. На същата дата опитали с една от откраднатите банкови карти да изтеглят пари от банкомат, то тъй като въвели грешен PIN код, опитът останал неуспешен.

Пред съдебния състав, София И. изрази становище, че не желае да бъде предавана в Германия, а иска присъдата да бъде призната и изпълнена у нас, където са близките и́.

Съдебният състав на Окръжен съд – Варна прецени, че са налице правни основания за отказ да бъде изпълнена Европейската заповед за арест. Съдът прие, че следва да се приведе в изпълнение от прокуратурата наказанието „лишаване от свобода“ от 5 месеца и 14 дни, наложено на София И., което тя да изтърпи в Затвора – Сливен.

Решението подлежи на проверка пред Апелативен съд – Варна в 5-дневен срок.