Транспортният министър за кораба "Рожен": Ситуацията там към момента не е сложна

Животът

18-10-2023, 10:16

Снимка:

БМФ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При възможност и осигуряване на полет, моряците ще бъдат върнати обратно.

Корабът "Рожен" се намира в зона, която не е определена като военна от ООН и ситуацията към момента там не е сложна. В рейд има около 20 кораба, които чакат за пристанище. Очаква се четиримата моряци да бъдат евакуирани, но има отново отложен полет на българския национален превозвач. Това съобщи в интервю за БНТ транспортният министър Георги Гвоздейков. 

При възможност и осигуряване на полет, моряците ще бъдат върнати обратно. Те чакат редовен полет и не е имало искане за извършване на извънреден полет специално за тях, поясни министърът. 

Георги Гвоздейков коментира и изключително сериозната ситуацията в Близкия изток. Към момента Министерството на външните работи разполага с пълната информация, която да даде при нужда за евакуация на български граждани от Израел. В случай, че има такива българи, трябва да се подходи много сериозно отговорно за процес по евакуация, каза транспортният министър.

 

Той препотвърди, че няма информация за български гражданин или гражданка като заложник в Ивицата Газа.

"МВнР работи с координация с посолството ни в Израел. Като цяло те управляват цялата мисия по евакуация. Ние съдействаме за транспортната операция, така че когато получим знак или сигнал, че непременно трябва да се организира полет до Израел, ние правим всичко възможно това да се случи по най-бързия начин", обясни Гвоздейков. Той уточни, че към момента няма планиран полет до Израел на български авиопревозвач. Ситуацията се променя с всяка минута и сме готови да реагираме, когато е необходимо, подчерта министърът. 

Производството на медицинските хеликоптери вече е в ход, съобщи още Гвоздейков. Първият от тях е в доста напреднала фаза и се очаква в средата на ноември да слезе от поточната линия и да започнат тестови полети. "В хеликоптерите ще има най-модерната технология за навигация и управление на полета на такива машини. От тук нататък трябва да надграждаме тази система. В момента в Италия са пилотите и инженерите, които се подготвят за обслужване и пилотиране на съответните машини", каза министър Гвоздейков.

Той добави, че се работи по това целия екип да лицензира авиационния оператор до края на годината, което ще позволи експлоатация още на първата машина през януари. Компанията, която произвежда хеликоптерите е една от най-добрите в света.