Красен Кралев предизвика фурор с изложбата си „Синьото отвътре“: Новите „Вдъхновения 5“

Животът

18-10-2023, 16:28

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският художник и политик показа най-новите си картини в „The Residence Exclusive Club“. Творецът избра необичаен формат за петата си самостоятелна изложба.

Вместо да спази традицията да изложи платната си в галерия, което предпочитат повечето автори и той самият е правил досега, авторът пожела да сподели отраженията от вътрешния си свят със своите близки и приятели в рамките на стилно събитие на по чаша шампанско в ексклузивния клуб.

За доброто настроение на гостите се погрижи DJ Дончо.

Творбите на Кралев винаги се оценяват високо от културните среди. 12-те нови творби, които бяха показани в „The Residence Exclusive Club“ се оказаха тотален фурор и в рамките на два часа 10 от тях поеха към своя нов дом.

Куратор на изложбата е Каролина Панаинте.

Каролина Панаинте

Както винаги, ярките багри, играта на светлината и многообразието от фигурални елементи и детайли в произведенията на Кралев докосват публиката и създават невероятно настроение, като ярко отразяват неговите емоции, темперамент и творчески търсения.

„Чърчил е казвал, че рисуването му е помогнало да преодолее най-тежките моменти в кариерата си, но той е излизал и е рисувал каквото вижда. При мен е обратното – взимам платното, опитвам се да не се плаша от бялото и започвам да изливам емоциите, чувствата и вътрешния си свят такъв, какъвто е“, коментира авторът.

„Тези картини са своеобразен бунт, всеки един от нас си мечтае да се разбунтува срещу нещо. Но той е доктор, депутат, държавник, спортен деятел... И в един момент му писва от всичко това и започва да рисува. Нещата, които виждате наистина са доста искрени, но понеже аз съм доста запален колекционер от много години и доста художници съм открил – малко ми е тъжно, че точно него не съм открил. Късно видях нещата му, смятам, че е много своеобразен глас и страхотен колорист“, коментира по време на откриването на изложбата Любен Дилов-син.

Дилов е автор и на представянето на картините, които той нарича „Синьото отвътре“.

„Дали защото е морски човек, дали защото цял живот се търкаля в най-интензивните повърхности води на публичността, но Красен Кралев е развил изключително усещане за дълбочина, светлина и вътрешни състояния на материалното и нематериалното „синьо“. Явно са му липсвали в битието на рекламист, политик, държавен ръководител и журналист. Но тази липса днес е довела до щастливо споделяне на художествените му търсения с нас.

Естетиката и живописната техника на Красен причиняват трудно описуемо удоволствие.

Не се наемам да определям жанрово живописта му, някои я наричат „абстрактен експресионизъм“, но за мен точно спрямо неговите платна определенията само демонстрират невъзможността за наричане на състояния, често водещи до „мистичното“.

Очарователно е, че различните зрители – и специалисти, и колекционери, и обикновени зяпачи, като мен – откриваме всеки своя си Красен. Картини говорещи само на него, на определен език. За мен това вън от съмнение са богатите състояния на „синьото“, кръвния и генетичен спомен за трите солени води, в които най-добре се чувства душата – пот, сълзи и море.

Тъгата на дълбочината, редом с ликуващото щастие на повърхностните проблясъци. Играта на форми и цветове, които не просто се допълват, а сякаш произтичат едни от други. Отдавна в българското художествено пространство не се е появявал толкова смел, категоричен и ясен глас.

Сигурен съм, че вълнуващият път на Красен в живота едва започва и ни очакват нови вълнуващи открития, но и направеното досега е респектиращо и платната му справедливо красят много офиси, частни домове и колекции. Картините му са едно пресягане към „вътрешното синьо“ на духа и материята, пресягане, което има буквално терапевтичен ефект.

Сдобивайки се с живопис на Красен Кралев, вие не си купувате картина. Купувате си дълбочина, лекота и изцелително щастие.“

Първите две изложби на автора бяха благотворителни, като приходите от постъпленията отидоха за добри каузи в сферата на спорта.

През 2017 г., когато беше министър, Красен Кралев изненада с първа самостоятелна изложба, която се състоя в столичната галерия „Финес“. Всички приходи в размер на 37 хил. лв. от изложбата влязоха в касата на фондация „Български спорт”, която помага за лечение на спортисти.

През 2022 година художникът показа нови платна в рамките на още три самостоятелни изложби – в Галерия „Графит“ в родния град на твореца Варна, в „Арт галерия Вежди“ и в „Art club & gallery SAVOV“ в Пловдив. Тази година участва и в Meждународното биенале на графиката във Варна.