Три нови “Училища за пример” от Варна подобряват управлението и преподаването си през тази учебна година

Животът

18-10-2023, 16:55

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До 5 декември училищата от областта могат да кандидатстват за новия випуск на двугодишната квалификационна програма за цели училищни екипи.

Три варненски училища започнаха учебната година като участници в четвъртия випуск на програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час” и през следващите две години ще подобряват устойчиво управленските и преподавателските си практики с фокус върху учениците. Това са Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи "Академик Благовест Сендов" във Варна, СУ "Васил Левски" от с. Вълчи дол и ОбУ "Христо Ботев" от с. Цонево.

Училищата ще преминат през съвременни обучения, инвидивуална подкрепа, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.

Започна кандидатстването и за новия випуск на програмата

До 5 декември общинските и държавни училища от варненска област също могат да станат част от следващия випуск на програма “Училища за пример”. До тази дата директорите на училищата трябва да попълнят формуляр на сайта на фондация “Заедно в час”  https://zaednovchas.bg/model-schools/, където да споделят повече за своята мотивация да станат част от програмата, която безплатно обучава училищните екипи. След това следват процес на подбор и събеседване с представители на училищата преди финалния избор на участниците в програмата. 

От всички получени кандидатури ще бъдат избрани 40 училища от цялата страна, които ще се включат програмата през учебната 2024/2025. Участието в “Училища за пример” е безплатно за училищните екипи и всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити. 

“Едно от най-често изтъкваните предимства на програмата от страна на участниците е, че “Училища за пример” оптимизира и подобрява много от вътрешните процеси в училище, помага да са много по-свързани и логични, а оттук и провокира учителите и директорите да бъдат по-креативни и уверени при вземането на решения, защото имат набор от инструменти и яснота какво искат да постигнат. Вярваме, че тези умения са изключително ценни за училищата в страната в момента и ще им позволят да вървят в крак със съвремието.”, споделя Ивелина Пашова, ръководител „Обучения на училищни екипи“ в „Заедно в час“

Кой може да стане част от програмата

В програма “Училища за пример” могат да кандидатстват всички общински и държавни училища в страната, без значение от населеното място, броя учители и профила на училището и предизвикателствата, с които се сблъскват. Ключово условие за участие е училищните екипи да са мотивирани и да търсят училищна промяна, която поставя учениците в центъра на обучителния процес.

“Училища за пример” в област Варна

Програмата прие първия си випуск учители през 2020 г. Към момента близо 50 училища (първите два випуска) успешно завършиха двугодишната програма. През учебната 2023/2024 “Училища за пример” работи с 46 училища и близо 400 учители и директори от цялата страна. Сред участниците в програмата има силно представяне на училища от област Варна - цели 10. Това са VII СУ "Найден Геров", ОУ "Йордан Йовков" и ОУ "Петко Рачов Славейков" от гр. Варна, Варненска търговска гимназия "Георги Стойков Раковски", Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", Професионалната гизнания по селско стопансство "Св. Георги Победоносец" в Суворово, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. Варна, Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Академик Благовест Сендов”, гр. Варна, Средно училище “Васил Левски”, гр. Вълчи Дол, Обединено училище “Христо Ботев”, с. Цонево.