Подготовката на морските специални сили е отлична, каза командирът на ВМС (СНИМКИ)

Животът

20-10-2023, 17:00

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заплахите в Черно море са реални, но корабите на ВМС продължават своята подготовка и продължават да осигуряват безопасността на корабоплаването в наши води.

Подготовката на морските специални сили е отлична, бе оценката на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, след демонстрацията на „тюлените“, проведена днес в авиобаза „Чайка“ край Варна. Както БТА информира, отрядът трябва да бъде сертифициран в рамките на учението с международно участие „Бриз 2023“. По думите на Михайлов резултатите от оценката на бойните способности на специалните сили ще станат ясни в близко бъдеще, но това, което са показали, е на отлично ниво. Контраадмиралът допълни, че за съжаление част от нужното оборудване на отряда все още липсва, но по-важното е, че хората са мотивирани и подготвени.

Михайлов допълни, че е изключително доволен от резултатите от учението „Бриз 2023“, което приключва след два дни. Той уточни, че всички предварително поставени задачи са изпълнени. 

Заплахите в Черно море са реални, но корабите на ВМС продължават своята подготовка и продължават да осигуряват безопасността на корабоплаването в наши води, каза още контраадмиралът. Той допълни, че войната в Украйна е показала, че мините, въпреки че са едни от най-старите оръжия, все още не са изгубили своето значение. Поради тази причина ВМС през последните години развиват специализирани противоминни способности със съвременни кораби, минни ловци, дистанционно управляеми апарати, уточни Михайлов. И подчерта, че флотът планира да увеличава своите възможности, тъй като минната опасност няма да изчезне и когато свърши войната.

Демонстрацията на морската тактическа група за специални операции днес наблюдаваха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, висши офицери, чуждестранни гости. Сценарият на учението представи командирът на дивизиона за специални операции кап. II ранг Герман Славов. Той уточни, че момчетата трябва да разбият терористична клетка, която действа на юг от Варна и се снабдява с ресурси по море. В демонстрацията се включиха три екипа „тюлени“, мисията на единия от които бе разузнавателна. Членовете на спецотряда показаха своите способности и на вода, и по въздух, и по суша.