14-годишно момиче изпотроши центъра за наркозависими във варненския кв. “Аспарухово”

Крими

23-10-2023, 07:20

Снимка:

Сдружение "Аз вярвам и помагам"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След пристигането на линейката детето е заведено в лечебно заведение.

Истински екшън преживяха днес служителите на Дневния център за рехабилитация и терапия (ДЦРТ) “Св. Стилиян”, който оказва подкрепа на непълнолетни наркозависими лица, видя TheSite24. Центърът е базиран във варненския квартал “Аспарухово” и там помощ, подкрепа и терапия са получили десетки непълнолетни, които от най-крехка възраст са посегнали към наркотиците.

Днес обаче терапевтите се сблъскаха с много тежък случай, който приключи с полиция и Бърза помощ.

14-годишно момиче, които от дълго време злоупотребява с амфетамини и метамфетамини е пристигнало от Враца, за да получи помощ. Детето – красиво, слабо, русокосо момиче влезе в центъра в изключително агресивно състояние. Не е ясно дали преди пристигането си е било употребило наркотици или е било в психо-моторна превъзбуда заради спирането на дрогата. Факт е обаче, че момичето беше в крайно превъзбудено и агресивно състояние, а действията ѝ след това са нагледен пример за ужаса наречен – дрога.

Със центъра се свързва звеното на Закрила на детето във Враца, които са търсили начин момичето да получи необходимата терапия. Непълнолетната явно обаче не е знаела къде я водят, а родителите ѝ я излъгали, за да тръгне с тях.

Влизайки в помещението, детето започна да крещи: “Защо съм тук, защо?”.

Опитите да бъде успокоена не помагат и в момента, в който тя разбира, че се намира център за рехабилитация на лица, които злоупотребяват с наркотични вещества – става и започва да удря брутално майка си. Веднага се намесват служителите, на които младото момиче също посяга и успява да нанесе няколко удра. След това в пристъп на истерия – детето, което видимо не е адекватно – започва да чупи витрините в помещението, хвърляйки срещу тях столове и каквото успее да намери под ръка.

След това, детето, което става още по-буйно чупи и прозореца на вратата, а след това започва да рита бюрата. Най-накрая служителите на терапевтичния център успяват да я задържат, така че да не нарани себе си или някой от околните. Междувременно, докато детето крещи и буйства, специалистите успяват да се свържат със 112 и да извикат полиция, и линейка.

Докато момичето е на земята, прави опит да се нареже със стъкла и посяга на посетителите.

След пристигането на линейката детето е заведено в лечебно заведение.

Потърсихме за коментар и специалисти, които заявиха, че тези случаи не са изключение, а вече стават практика, което е изключително притеснително.

“Това не е първият, нито ще е последния случай. Още по-лошото е, че такива трагедии зачестяват. Ясно е, че всички политици са насочили вниманието си към изборите, но докато те са вглъбени в политиката, децата ни изчезват! Къде е държавата? Държавата трябва да бъде безкомпромисна към употребата на психоактивни вещества при непълнолетни. Свиквайте експертни комисии! Поканете ни и нас, всички представители на терапевтични общности. Дайте да намерим най- правилните решения и да спрем тази чума! Това са нашите деца!”, коментираха терапевтите, които от години се занимават с оказване на помощ на лица, които употребяват наркотици.