България продължава да не се възползва от възможностите си за еврофинасиране

Новините

25-10-2023, 06:55

Снимка:

Varnautre.bg/Ася Делчева

Автор:

Ася Делчева

Всичко от Автора

По време на срещата Новаков припомни, че заедно с варненския си колега Емил Радев и Радан Кънев са се преборили за включването на проекта за плавателен канал Русе-Варна в актуализацията на Трансевропейската транспортна мрежа.

България продължава да не се възползва от възможностите си за еврофинансиране. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на среща с медии в Европарламента. Той пръсъства на откриването на изложба, посветена на праисторическия комплекс Провадия-Солницата в Брюксел. Експозицията се организира със съдействието на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и в партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия.

По време на срещата Новаков припомни, че заедно с варненските си колеги Емил Радев и Радан Кънев са се преборили за включването на проекта за плавателен канал Русе-Варна в актуализацията на Трансевропейската транспортна мрежа. "Този проект ще промени картата на България и Европа, защото ще съкрати пътя от Атлантика до Босфора с 220 км и ще даде тласък на икономиката на Североизтока. Той може да се реализира с европейски средства до 2040 г. Не искаме у нас да се говори само за павета и канализации, а да проектираме бъдещето на поколенията след нас", категоричен бе Новаков. Дали каналът ще влезе в новия вариант на мрежата, зависи от финалните преговори с ЕК и Съвета на Европа. "Надяваме се транспортният министър да го защити, уведомили сме го с писмо", посочи Емил Радев.

"Пропускаме милиарди евро с неотворените европрограми и неуредиците в ПВУ. Надявам се при ротацията управлението да поемат знаещи и можещи хора, защото сега имаме правителство, което не прави нищо", каза Радев. Като докладчик по регламента за създаване на агенция за борба с изпирането на пари той съобщи, че в момента тече срок, в който страните-членки могат да подават документи за избор на седалище на бъдещия европейски орган. Нашето Министерство на финансите обаче не е подало такава. "Кабинетът Петков и серията от служебни правителства бяха слаби, не знаеха как да отстояват националните интереси и авторитетът на страната ни пострада доста", бе оценката на Асим Адемов.