1080 сигнала за изборни нарушения са получени в МВР, 15 500 полицаи са ангажирани за вота в неделя

Новините

27-10-2023, 14:43

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много са постъпилите сигнали от Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

1080 сигнала за изборни нарушения са получени до днес, обяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг в МВР. 635 от тях са свързани с купуване на гласове. Има голям брой сигнали за различни изборни нарушения, неправомерна агитация и унищожаване на имущество.

Активността при изборните нарушения е нараснала близо три пъти в сравнение с последните местни избори през 2019 г., когато подадените сигнали са 431. Образуваните досъдебни производства до момента са 142 – отново три пъти повече от 2019 г., когато са 44.

Най-много са постъпилите сигнали от Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза главният секретар на МВР Живко Коцев. По-голямата част от образуваните наказателни производства са за търговия с вот в полза на различни политически партии и кандидати. Схемите са добре известни: обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, вересии, обещания за дърва за огрев.

„Ежедневно провеждаме специализирани полицейски операции с участието на различни структури и институции, за да ограничим възможност за купен, корпоративен вот. Всеки един постъпил сигнал се проверява обективно, всестранно и в пълна степен“, увери Коцев.

15 500 полицаи са ангажирани за обезпечаването на секциите в неделя. Към този момент продължава съпровождането на изборните книжа, материали, печатите и устройствата за видеозаснемане към секционните комисии, предаде БНТ.