За печелившо и конкурентоспособно зърнопроизводство у нас трябва да се наблегне на качество и ниски цени

Парите

28-10-2023, 08:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преслав Борисов от Българския фермерски съюз коментира, че рентите, които се дават, представляват от 40 до 60 процента от производствените разходи.

Ние трябва да наблегнем, ако искаме да имаме печелившо и конкурентно зърнопроизводство, на три компонента – себестойност, качество и регулярност в доставките. Това каза във Варна членът на Управителния съвет на Българския фермерски съюз Преслав Борисов, цитиран от БТА. Според него за оцеляването на сектора са необходими предвидимост на доставките и ниски цени. Изходът е българските земеделци да разберем сами, че ако продължаваме да произвеждаме при тези условия, по нашия начин и манталитет на производство, няма да успеем, каза още той. Според него има резерви в рентите и в по-високоефективно производство. 

Той коментира, че рентите, които се дават, представляват от 40 до 60 процента от производствените разходи. По думите му с този размер на рентите в момента, производителите по никакъв начин не могат да бъдат конкурентни. "Според мен, ако не намалим рентите, ние ще се самоубием, а дали ще го направим, е друг въпрос", каза Борисов.

Той посочи още, че в България в момента има земеделски стопанства, които са толкова големи и не знае как те спазват агрометеорологичните технологии за производство на зърно. Когато си толкова голям, ти просто ходиш село по село, каза Борисов и допълни, че нашите земеделски стопанства трябва да придобият формата и размера, който е оптимален за много високоинтензивно производство с високо качество и със сепариране на стоката. Масово стоката се събира на един куп, в който има пшеница и с по-лоши показатели, тъй като в голямото стопанство има различни сортове. 

Борисов е на мнение, че в страната трябва да се тръгне към високоинтензивно производство, т.е намаляване на разходите и по-голям добив, който да получаваме. Той допълни, че много голям е и проблемът с работната ръка. Според него производителите трябва да наемат по-качествени работници с по-високи възнаграждения. Привличането на такива хора става с по-ново оборудване, каквото земеделците имат, както и с адекватно заплащане, защото в противен случай човекът ще отиде на работи в Германия, каза Борисов.

Това, че имаме пшеница, не означава, че ще бъде успешни, ние трябва да имаме пшеница, която да може да е конкурентна на външните пазари на руската и украинската стока, смята той. И уточни, че в износа за чужбина българските търговци участват в търгове, в които хората искат партидност, сигурна доставка и ниска цена.