Велин Жеков: Няма нови указания от ЦИК. Организацията на изборния ден не се променя

Новините

28-10-2023, 17:30

Снимка:

Радио Варна/Д. Дончева

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Секционните комисии си остават същия брой - 409. Една е закрита.

Група граждани, част от които кандидати в листите на две партии във Варна, са посетили Общинската избирателна комисия и са отправили искания по повод решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинния вот, това съобщи за Радио Варна Велин Жеков - председател на комисията. Той уточни, че няма нови указания от ЦИК и организацията на изборния ден не се променя.

"Исканията на част от протестиращите по-рано днес беше да бъде уведомена ЦИК, че има недоволни граждани, които са пред ОИК - Варна и съответно да бъде възстановено правото да се гласува с машинни устройства като ОИК - Варна да вземе такова решение. Стигнахме до извод, че ОИК - Варна няма как да вземе такова решение поради липса на компетентност. Към настоящия момент нямаме нови указания. Действаме по тези указания и по тези решения, по които ЦИК е взела във вчерашния ден", каза Велин Жеков. 

На въпрос дали има достатъчно на брой хартиени бюлетини щом се преминава изцяло на такива, Жеков уточни:

"Секционните комисии си остават същия брой - 409. Една е закрита. Броят бюлетини по закон е повече от броя гласоподаватели - малко над 280 000 във Варна. Обръщаме внимание на СИК, че има смяна на часа от утре, с един час назад", добави Велин Жеков.