Илиан Илиев - точният човек за България

Спорт

29-10-2023, 14:37

Снимка:

ПФК "Черно море"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новият селекционер вече е работил с част от футболистите в националния.

Илиан Илиев е новият селекционер на България, макар и това да предстои да бъде обявено официално от БФС на 1 ноември. Опитният специалист заема мястото на Младен Кръстаич в изключително напечен момент. „Трикольорите“ са в серия от четири поредни загуби и девет мача без успех, твърдо са на дъното в квалификациите за Евро 2024, а феновете на родните отбори ясно обявиха, че искат коренна промяна. С всички тези и още много проблеми ще трябва да се справя Илиан, който успоредно с повиквателни и наблюдаване на играчи ще трябва да държи високото ниво в Черно море, където сезонът до този момент е повече от успешен. И докато ходът с Кръстаич се превърна във фиаско, то в назначението на опитния специалист има далеч повече резон.  

Младите 

През последните години БФС предприе рязък завой в политиката, касаеща представителния ни отбор. При Ясен Петров, а след това и при сръбския тактик, отборът драстично смъкна средната възраст на играчите на терена. Мисия „Подмладяване“ доведе до любопитни решения, а Кръстаич не се поколеба да даде шанс на редица таланти, което не може да му се отрече. Нещо повече, той обеща, че работата му през последните 12 месеца ще осигури гръбнак на България за десетилетие напред. 

Сега тази щафета поема Илиан Илиев, за когото това не е нещо ново. През последните години благодарение на работата му, Черно море успя да изгради някои футболисти, които сега са със статут на национали – Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Мартин Минчев и собствения му син Илиан Илиев-младши, както и младежките такива Росен Стефанов и Николай Златев.

Може да се каже, че Илиев се е доказал в това отношение, докато много от неговите колеги в efbet Лига предпочитат да гласуват доверие на чужденци от всички точки на планетата. 

Този сезон не прави изключение, а поради една или друга причина Илиев хвърли срещу Левски Мартин Милушев. С доверие се ползват още Николай Златев, Велислав Василев, Росен Стефанов, Мартин Дичев, всеки един от които между 18 и 23 години. Към първия тим се е запътил е Берк Бейхан.

Опит с играчите

Положителните страни с назначението на Илиан Илиев не се изчерпват дотук. Другият плюс на наставника е това, че познава една част от футболистите в представителния ни отбор. Както вече стана ясно, до този момент повиквателни за националния от „моряците“ получават Иван Дюлгеров, Виктор Попов, а през годините там бе и Атанас Илиев, който сега е със статут на действащ голмайстор на „зелено-белите“. Илиев обаче е работил и с Мартин Минчев, който тръгна за големия футбол от „Тича“. Знае отлично до най-малкия детайл и сина си Илиан Илиев-младши, който направи трансфер от Черно море в кипърския Аполон Лимасол, а сега е под наем в гръцкия Кифисия. Работил е и с Димитър Велковски в Локомотив Пд, 

Сериозен стаж

Освен, че има опит с част от футболистите, с които ще работи, Илиан Илиев е и треньор с изключително богат опит зад гърба си. Вече близо две десетилетия той е част от професията. Първите му стъпки бяха на "Тича", където работи и в момента вече 6 години без прекъсване. Между двата престоя начело на Черно море, той имаше възможност да донесе историческа първа Купа на България за Берое, класирайки ги и за европейските турнири. На два пъти бе определен за треньор №1 у нас в анкетата за Футболист на годината - през 2010 и 2021-а. Веднъж подобен приз получи и от Асоциацията на футболистите. Работи още в Левски, където си тръгна след натиск от феновете, въпреки че в края на същата кампания тимът бе на крачка от титлата, но дойде 1:1 със Славия. Има и кратък престой зад граница в Ангола. Успешен бе и престоят му във Верея преди да се завърне във Варна, като преди това бе и Локомотив Пловдив. През целият този период Илиан Илиев видя много във футбола и имаше възможност да се справя с различни ситуации, което сега ще му бъде от полза.

Дисциплина

Не на последно място в случая е важна и дисциплината. А при Илиан Илиев тя е водеща, за да може е резултатите да бъдат на лице. Тук е важно да се уточни, че при Младен Кръстаич тя бе на ниво, но в този аспект имаше сериозни пропуквания при предишни селекционери. Не са един и двама играчите на Черно море, признали в интервюта, че Илиев държи да се спазват наложените правила и да се спазва дисциплина. Всичко това дава предпоставки за добра основа, върху която да се стъпи и да се търсят по-добрите резултати. А за да се захване с тази задача Илиан, прагматичен човек като него вече си е дал сметка, че този отбор има своите добри страни и серията разочароващи резултати могат да бъдат променени с усърдна работа.