Убиецът на Валентина, поиска съкратено съдебно следствие

Крими

02-11-2023, 16:59

Снимка:

Фейсбук/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

40-годишният Ивайло П. уби приятелката си във вила на "Евксиноград", в началото на тази година.

Варненският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото срещу 40-годишния Ивайло П., подсъдим за убийството на своята приятелка, извършено в началото на тази година. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за убитата, с особена жестокост и при условията на домашно насилие. 

Съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители близките на жертвата, които предявиха искове за нанесени болки и страдания в размер на по 300 хиляди лева. 

Ивайло П. и защитникът му се възползваха от правото си да поискат съкратено съдебно следствие при разглеждане на делото, като дадоха съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и вещи лица. Така на следващото съдебно заседание ще бъдат призовани за изслушване вещите лица, изготвили съдебно-медицинската и химическата експертиза и един свидетел, който е бил общ приятел на убитото момиче и 39-годишния мъж. Допълнително ще се явяват и свидетели, които съдът допусна за изслушване, които да дадат характеристични данни за подсъдимия, както и такива, доказващи болките и страданията на роднините на жертвата. Съдържанието на всички други протоколи от разпити на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство ще бъдат прочетени и приобщени, за да бъдат взети предвид от съда при постановяване на присъдата. След промените в НК, обаче подсъдимият няма да има намаление с 1/3 на размера на наказанието „лишаване от свобода“, нито замяна на доживотния затвор с присъда в години. 

За престъплението, за което е обвинен Ивайло П., законът предвижда най- тежкото наказание в НК - „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна.

Според прокуратурата, на неустановена дата, в периода от 1 януари до 8 януари тази година, той умишлено умъртвил 32-годишната Валентина В., с която живеел от около 2 години на семейни начала. Обитавали дома на неговия баща в местността "Евксиноград". Двамата употребявали наркотици и често помежду им възниквали конфликти. В много от случаите словесните спорове прераствали в прояви на насилие спрямо Валентина. На 21.02.2022 г., Районният съд във Варна издал заповед за защита, с което мъжът е бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо жената и да я доближава на по-малко от 200 м. за срок от 18 месеца. Заповедта била нарушавана и двамата продължили да поддържат отношения. На 1 януари тази година, жената посетила родителите си, след което се прибрала при подсъдимия. Според обвинението, между тях отново избухнал скандал, който по-късно прераснал в жесток побой. Жената починала вследствие на нанасянето на многобройни удари със значителна сила, по жизнено важни органи на тялото, при които е изпитвала мъчителни болки и страдания. След убийството, Ивайло изхвърлил тялото на жертвата в стара, неизползваема септична яма, която се намирала в двора на дома, където живеел. Замаскирал мястото с трева и бамбукови клони. Според прокуратурата, действията на 39-годишния Ивайло сочат на проявена изключителна ярост и ожесточение. След като близо седмица родителите и приятелите на жената не успели да се свържат с нея, я обявили за издирване. 

Съдебното заседание по делото е насрочено за 13 декември.