Ден за размисъл преди втория тур на местните избори

Новините

04-11-2023, 09:47

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Десет от общините във Варненска област се подготвят за втория тур на местния вот.

Ден за размисъл е преди втория тур на местния вот на 5 ноември, в неделя.Съгласно Изборния кодекс (ИК) от полунощ (00:00 часа) на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано тази седмица. На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура. 

Централната избирателна комисия даде разрешение на МВР и транспортирането на машините за гласуване започна снощи от склада за съхранение в София по утвърден транспортен план. Вчера след обяд бюлетините за провеждане на втори тур на местните избори пристигнаха във Варна. Материалите се съхраняват под охрана в районните администрации и в общините от областта. 

Във връзка с провеждането на втория тур на местните избори "синя зона" не работи в събота и неделя, съобщиха от общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" във Варна. Целта е да не се пречи на работата на секционните избирателни комисии и администрацията, свързана с изборите, съобщава Радио Варна.

Общинската избирателна комисия във Варна публикува графични файлове на одобрените бюлетини за втори тур на местните избори, насрочени на 5 ноември. Десет от общините във Варненска област се подготвят за втория тур от местните избори. На първи тур бяха избрани кметове в общините Дългопол и Суворово. Във Варна балотажи има, както за кмет на общината, така и за кметове в районите "Одесос", Младост" и "Приморски".