Новият кмет на Варна Благомир Коцев: Варненци избраха нов курс на развитие, това е тяхната победа

Новините

06-11-2023, 14:18

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При 100% обработени протоколи от секционните избирателни комисии, Благомир Коцев побеждава с близо 12% досегашния кмет Иван Портних.

Поздравявам варненци за техния избор, това е тяхната победа. Те избраха Варна да тръгне по нов курс. Това заяви пред медии Благомир Коцев в сутрешните часове на понеделник, след като стана ясно че печели местните избори във Варна с 11.54% преднина пред досегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних.

Ще покажем ясни и прозрачни политики на варненци, като първото нещо, което ще направя е да имам приемен ден и той да се спазва, каза Коцев. С това ще покажем, че варненци вече участват в управлението на града. Гражданските съвети, които ще създадем, са продължение на тази политика – те ще вкарат хората в управлението на общината, добави новият градоначалник.

Варна може да се развива на по-бързи обороти. Тя има нужда от по-ефективно управление. Ще поощря всеки служител в общинската управа, който е готов да работи за това, отговори Коцев на въпрос за промени в администрацията.

В тази връзка, той напомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е потвърдило намерението си да отпусне финансиране за проектиране и ремонт на Аспаруховия мост. Средствата са предвидени за 2024 г. и касаят части на съоръжението, които още не са ремонтирани - от 7-ми до 11-ти сектор на моста включително. Новината бе обявена от Благомир Коцев в социалните мрежи миналата седмица, а писмото от МРРБ е в отговор на негово запитване.

Акцент в управлението на Коцев ще бъде повишаването на доходите на варненци. За целта той ще заложи на иновативните технологии и привличането на инвестиции, които да залегнат в основата на нова индустриална зона. В Плана за възстановяване и устойчивост има средства, които ще послужат именно за това, поясни Коцев.

Време е Варна да се възползва от позицията зам.-кмет по европейските политики. Тя номинално съществува в общината, но поста не се заема. Администрацията трябва да заработи за привличането на европейски средства и аз ще разчитам на това за развитието на града, обяви Коцев.

Във Варна има 6 университета, които могат да дадат образование на младите хора, но за да ги задържим в града, трябва да създадем атрактивни условия за развитие. Ще работя за привличане на бизнеси в IT сектора, допълни Коцев.

Другите приоритети на новия кмет на Варна ще бъдат градската среда, чистотата, обществените площи за спорт и отдих, местата в детските градини и яслите, изграждането на паркове, повече паркоместата и завършването на ремонтите, започнати предизборно от бившия кмет Иван Портних.

По време на предизборната си кампания Благомир Коцев също така увери, че ще търси трайни решения за спирането на колите в Морската градина. По думите му най-устойчивото решение за това е да се изгради буферен паркинг по протежението на бул. „Княз Борис I”.