Портних обвини бизнеса за загубата си

Новините

06-11-2023, 17:13

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Станахме свидетели на брутално преливане на гласове, което не се е случвало в най-новата история на демократичните избори, смята бившият кмет на Варна.

Изборните резултати вече са окончателно ясни. ГЕРБ е победител във Варненска област! От 12 общини в региона спечелихме убедително на I тур в 9 общини, на II тур бием в още 2- Аврен и Провадия, губим във Вълчи дол и във Варна. ГЕРБ е с мнозинство  в повечето общински съвети в региона, това каза на пресконференция областният координатор на ГЕРБ – Варна Иван Портних. Според него изводите тепърва ще се правят , но отсега са ясни две неща, посочи той относно битката във Варна.  Първо,  как местната власт може да бъде напазарувана буквално  и на практика едрият бизнес във Варна си купи кмет. Второ, скандално ниска избирателна активност. От 281 000 избиратели  с право на глас Благомир Коцев е избран с 45 000. Това е колкото жителите на район „Владислав Варненчик“. 236 000 души не излязоха да гласуват. Това е червена лампа, която трябва да светне на всички политици, включително за нас, каза Портних.

"Бизнесът инвестира милиони за кампанията на ППДБ, интересно как ще бъдат възстановени?! Факт е „нова трапеза“ в Община Варна, около която „седнаха“ розовите демократи от ППДБ, комунистите на Гуцанов и националистите на "Възраждане". Всички заедно при образувалия се общ Отечествен фронт надградиха резултата на Коцев от I тур с неговите 22 893 гласа до 45 000 гласа на балотажа. Станахме свидетели на брутално преливане на гласове, което не се е случвало в най-новата история на демократичните избори“, каза областният лидер на ГЕРБ. Той поздрави  районните кметове на „Аспарухово“ и на „Владиславово“ с победата на първи тур. С по-малко от 600 гласа кандидатът на Промяната има преднина пред Биляна Раева в „Одесос“, а в „Младост“ разликата е по-малко от 1000 гласа.

Иван Портних посочи две причини за загубата във Варна- политическият рекет с ремонтите, който даде резултат и това, че не успяхме да мотивираме хората да излязат да гласуват.

Като водач на листата на ГЕРБ Иван Портних влиза в новия ОбС заедно с Тодор Балабанов, Жечка Георгиева, Даниела Димова, Стоян Петков, д-р Христо Кьосев, Юлиян Станев и Биляна Раева.

Екипът на Иван Портних в Община Варна оставя на новата изпълнителна власт готови и обезпечени 123 проектни предложения за новия програмен период на обща стойност 312 млн.лева. Сред тях са проектите за основен ремонт на 4 училища, пред сключване на договор е проект за нови корпуси на 2 училища, проектът за енергийна ефективност на средношколско общежитие „Михаил Колони“. Община Варна е подала 95 проекта за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради и др.Предстои подписване на договор за изграждане на новата сграда на Математическа гимназия, завършване на филиала на ТМПЦ „Стоян Бъчваров“ и др.