В ЕП ще се проведе конференция за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на ЕС

Новините

07-11-2023, 10:18

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието се организира от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

В Европейския парламент в Брюксел ще се проведе конференция за разширяването на Шенгенското пространство и ключовата роля на България за сигурността по границите на ЕС. Събитието, което ще се състои днес, от 12:00 до 14:00 ч. (българско време), се организира от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Форумът ще бъде открит с видео обръщения на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и министъра на вътрешните работи на Испания и представител на Председателството на ЕС Фернандо Гранде–Марласка Гомес.

Участие в конференцията ще вземат главният прокурор на България Борислав Сарафов и постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров.

В първия панел, посветен на стратегическата гранична позиция на България, ще се включат директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов и зам. главният прокурор при Върховната касационна прокуратура Мария Павлова.

Акцент във втория панел ще бъде обменът на информация за управление на границите на ЕС. За анализ по темата са поканени директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков и Оливие Ониди, зам.-генерален директор на ГД „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия.

Третият панел поставя фокус върху предизвикателствата и напредъка по пътя на България и Румъния към Шенген. Темата ще коментират Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи у нас, Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ и член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, румънският му колега Лоран Винце – член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и проф. д-р Дж. Дж. Райпма, преподавател по европейско право в университета в Лайден, Нидерландия.