Съдят 55-годишен варненец за отглеждане и държане на марихуана в дома му

Крими

07-11-2023, 11:50

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обвиняемият засадил множество растения от рода на конопа в свой имот, разположен в местност „Боровец Юг“ край Варна.

Районна прокуратура - Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу 55-годишния И.И. Мъжът е обвиняем за отглеждането на растения от рода на конопа – престъпление по член 354в, ал. 1 от НК, както и за това, че държал без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество в дома си.

През месец септември 2022 година обвиняемият засадил растения от рода на конопа в свой имот, разположен в местност „Боровец Юг“ край Варна. Той изградил собственоръчно система за осветление, отопление и поливане на растенията. След като подготвил всичко необходимо за отглеждането на марихуана в домашни условия, И.И. посадил  растенията.

При полицейска проверка в дома на 55-годишния мъж, реализирана от служители на ОД на МВР – Варна на 9 декември 2022 година, престъпната му дейност била разкрита. От помещението, пригодено за оранжерия, били иззети 90 растения в различен стадий на растеж от рода на конопа. Била намерена и кутия, в която се съдържала изсушена марихуана – 9,64 грама.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и до момента не е бил осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лева за притежанието на наркотични вещества и наказание „лишаване от свобода“ 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева за отглеждането на коноп.