Областният управител на Варна отиде в с. Партизани, за да се запознае с пораженията от бурята (СНИМКИ)

Животът

07-11-2023, 12:55

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Областният управител на Варна професор Андрияна Андреева, придружена от Георги Георгиев - кмета на община Дългопол и от новоизбрания кмет на кметство Партизани Хасан Х. Асан се запозна с пораженията, които бурята, връхлетяла района нанесе на селото.

В края на миналата седмица стихията събори дърво върху централен електропровод и прекъсна електричеството в цялото село. Бурният вятър беше прекършил множество дървета, отнесъл керемиди и повредил покриви на много домове.

В разговора с местните хора професор Андреева увери, че ще подпомогне усилията им пострадалите да получат помощ от държавата.

Чрез Агенцията за социално подпомагане (АСП) е възможна еднократна помощ до 1512 лв., като тя се отпуска при възникнал инцидент и ако семейството е в невъзможност да покрие непредвидените разходи със собствени средства. За помощта може да се кандидатства във всяка дирекция „Социално подпомагане“. След подаване на документите, социални работници извършват проверка, правят и социална анкета на място, посочват от МТСП. 

По Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027) е другата възможност за подкрепа. Общините, изпълняващи проекти за осигуряване на топъл обяд, могат да поискат включване в тях на хора в затруднена ситуация, които в резултат на бедствието са лишени от възможността да приготвят храна у дома. Има възможност и за раздаване на пакети с хранителни продукти и хигиенни материали. 

Чрез фонда „Социална закрила“ може да бъде отпусната социална помощ до 2500 лв. за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадалото при възникналата кризисна ситуация жилище/обект в жилищна сграда. Допустимите целеви групи са хора и семейства, които отговарят на няколко условия, едното от които е пострадалото от кризисната ситуация жилище/обект да е законно построено и да се обитава от пострадалите хора на законно правно основание. За помощта може да се кандидатства в общинските администрации.