Благомир Коцев: Варненци няма да страдат от политически боричкания

Мисия Варна

07-11-2023, 18:29

Снимка:

Пресцентър ПП-ДБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интересите на бизнеса трябва да са в унисон с интересите на хората и не могат да се поставят пред или над тези на общината, категоричен бе новоизбраният кмет на Варна.

Подавам ръка на всички, които искат в Общинския съвет да работят за интересите на Варна. В общинския съвет ще се търси консенсус по важните за града въпроси. Варненци няма да страдат от политически боричкания.

Това заяви Благомир Коцев на първия си брифинг като избран за кмет на Варна. Той представи избраните за районни кметове Николай Желязков за район „Приморски“ и доц. д-р Цветнен Цветков за район „Одесос“, както и общинските съветници от групата на ПП-ДБ.

Интересите на бизнеса във Варна трябва да са в унисон с интересите на хората. Бизнес-интересите не могат да се поставят пред или над тези на общината, категоричен бе той, като допълни, че в работата си и с Общинския съвет ще разчита на този принцип.

Искам да започнем с добрата новина за Аспаруховия мост – има отделен ресурс от МРРБ за проектиране и ремонт през 2024 година на оставащата част от моста, която до момента не е ремонтирана. Става дума за съоръжения от 7 до 11 включително, посочи Коцев. Той допълни, че му предстои среща с министъра на МРРБ за ремонта на Аспаруховия мост и тръбата във Варненското езеро.

Условията в училищата и заведенията от болничната и доболничната помощ ще са сред първите ангажименти на кмета Коцев. Той заяви, че ще мобилизира ресурса на общината в осигуряването на европейски средства от ПВУ и структурните фондове за подобряването на материалната база и оборудването в училищата и детските градини. Третият му личен ангажимент в първите дни след спечелването на изборите ще е сигурността в града и изграждането на център за градска сигурност и видеонаблюдение. Ще се срещна със състава на Общинска полиция, за да обсъдим ефективността на работата, подчерта той и допълни, че сигурността в концепцията му се свързва и с дигитализацията на общината. Съвместно с кмета на София, г-н Терзиев, ще имаме среща и ще обсъдим добрите практики за дигитализация, които са залегнали и в неговата визия за столицата, каза още Коцев.

Ще видим какво е финансовото здраве на общината, заяви той и каза, че вече е сформирал екип за работа по Бюджет 2024, тъй като за него бюджетът е инструмент за правене на реформи и политики на растеж. Според него може да се мисли за децентрализация на районните кметове и те да имат бюджети за неотложни дейности, за да могат да работят спокойно за нуждите на гражданите.

Ще има промени в структурата на заместник-кметовете. Сред новите ресори, които се предвиждат са заместник-кмет по морските въпроси и заместник-кмет по европейските средства.

Коцев бе категоричен, че чистка в администрацията няма да има и всеки служител, който иска да работи за интересите на Варна, ще започне със 100 % доверие от страна на кмета.

Сред първите задачи на Коцев, още в дните преди заклеването му като кмет, са подготвянето на визиите за зелените паркове по квартали, подобряването на сметоизвозването и чистотата в града, почистването на Морската градина и ефективността на градския транспорт.

На въпрос за колите в Морската градина, той отговори, че първо ще се работи по приобщаването на местност „Салтанат“ към историческото ядро на Морската градина. Друг важен приоритет в неговия мандат ще е поетапно ограничаване на достъпа на автомобили, като крайната цел е те да се спрат изцяло като се изгради буферен паркинг на мястото, което е било предвидено още в миналото за паркинг – по протежението на спирка „Акациите“. От утре започваме тези разговори, подчерта Коцев.

На въпрос за промени в ОУП той каза, че му предстоят срещи и че това е дълъг административен процес, но философията ще е в повече зелени площи и по-малък интензитет на презастрояването. Трябва да се спре усещането на хората за прекомерно презастрояване, подчерта Коцев.

Ще търсим баланс и хармонична среда за хората, както и качествена инфраструктура и комуникации, подчерта Коцев. За стадион „Варна“ Благомир Коцев посочи, че ще се запознае с договора и предстоят сериозни разговори за ускоряване на строителството.

По отношение на ремонтите в града, избраният за кметът Коцев разясни, че заместник-кметът с ресор „строителство“ ще има за задача бързото приключване на ремонтите, които затормозяват града.

Попитан за Атракционната зона на пристанището, той отговори, че според него тя трябва да се даде за стопанисване от общината и че самият той не одобрява вида на зоната в момента.

Относно синята зона в неделя Коцев каза, че ще постави въпроса за обществено обсъждане. Има различни групи – на живеещите в центъра и на идващите в центъра през почивните дни, които трябва да паркират някъде – нека хората решат с обществено обсъждане как да процедираме по този въпрос, заяви той.

Като първа задача на заместник-кмета по общинска собственост Коцев посочи анализ на площите, които да се превърнат в паркове и зони за спорт и отдих в кварталите на Варна.

Първият приемен ден на кмета ще бъде обявен веднага след заклеването ми като кмет, каза Коцев и посочи, че ще има редовни брифинги за медиите и мобилни приемни по кварталите както негови, така и на администрацията му.