На конференция в ЕП представители на национални и европейски институции защитиха готовността на България за членство в Шенген

Новините

07-11-2023, 18:43

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието се състоя по инициатива на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Представители на национални и европейски институции защитиха готовността на България и Румъния за пълноправно членство в Шенгенското пространство. Единодушната твърда позиция беше изразена на провелата се в Европарламента в Брюксел конференция за разширяването на Шенген.

Събитието се състоя по инициатива на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Месец преди темата за пълноправното ни членство в Шенген да бъде разгледана отново в Съвета на ЕС, той изтъкна, че ветото, наложено от две държави членки, не засяга единствено България и Румъния. „Всъщност то саботира голямата идея за свободно движение на хора, стоки, капитали, на което ЕС дължи силата си и основното си конкурентно предимство“, коментира Емил Радев. Той отбеляза, че България пази една от
най-трудните външни граници на Съюза и като добър партньор изпълнява всички ангажименти, свързани с противодействие на нелегалната миграция.

„Отделен въпрос е, че основният мигрантски поток дори не минава през страната ни. Като прибавим и внасянето на допълнителни и неоснователни аргументи за присъединяването ни, каквото беше обвързването с отпадналия вече мониторингов доклад, неизбежно се засилва впечатлението, че за
съжаление, „правилата на играта“ не важат еднакво за всички“, заяви Радев. Той припомни силната подкрепа за незабавното ни приемане в Шенген, която Европейската комисия и Европейският парламент декларираха неведнъж.

Тази подкрепа бе категорично потвърдена в рамките на конференцията и лично от председателя на ЕП Роберта Мецола. Във видео обръщение тя акцентира върху ролята на пълноправното членство на България и Румъния за укрепване на общата сигурност чрез ефективна защита на външните граници на ЕС и борба срещу транснационалната престъпност и нелегалната миграция. Като отчете значението на свободното движение в Шенгенското пространство и за икономическия растеж, Роберта Мецола призова процесът на присъединяването ни най-после да приключи като стъпка напред към по-силна и по-интегрирана Европа.

Приемането на България и Румъния е един от приоритетите на испанското председателство на ЕС, заяви на свой ред министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде–Марласка Гомес и във видео обръщението си той увери, че се водят „интензивни преговори с тези, които все още се
противопоставят“. По думите му общите проблеми, пред които са изправени държавите членки, трябва да се решават не с фрагментация, а с единство и координирани действия. „Нашата цел е обща зона без контрол по вътрешните граници. Това означава пълно включване на България и Румъния в Шенген и
също така прекратяване на дългосрочния контрол по вътрешните граници, който сега и от 2015 г. насам опорочава същността на Шенген“, подчерта министърът. Според него механизмите за полицейско и съдебно сътрудничество между държавите членки са достатъчни, за да се преустановят тези вътрешни контроли, а новите IT  системи ще работят по-добре, „ако се прилагат в пространство с по-малко изключения“.

Главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че българските аргументи трябва да бъдат чути, защото заслужаваме да бъдем приети в Шенген и изрази надежда, че форумът ще бъде стъпка напред в тази посока. По думите му България има ключова роля за ефективното управление на външните граници на ЕС, особено в сложната международна ситуация. „През територията на страната ни преминават 5 европейски транспортни коридора, а конфликтите засилват мигрантския поток“, отбеляза Борислав Сарафов.

Заместникът на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Мария Павлова пък информира, че през последните години драстично са се увеличили разследваните от прокуратурата престъпления, свързани с мигрантския натиск и опазването на националната граница.

Постоянният представител на страната ни в ЕС посланик Румен Александров също потвърди, че като отговорен и надежден партньор България е постигнала значителен напредък по всички изисквания и членството ни в Шенген ще бъде от полза за целия ЕС.

„Приемането ни в Шенгенското пространство ще позволи огромен ресурс, който в момента се използва за охраната на вътрешните граници, да се насочи към опазването на външните граници“, заяви главен комисар Антон Златанов, директор на ГД „Гранична полиция“, уточнявайки, че българо-турската граница е най-натоварената сухоземна граница на Европа.

Точно година след като български граничен полицай загина в изпълнение на служебния си дълг, той запозна присъстващите с усилията, които полага нашата гранична полиция и с добрите резултати, които постига, въпреки рекордно нарасналия мигрантски натиск. През лятото българските граничари са предотвратявали на денонощие по 1500 опита за нелегално преминаване на границата ни в пресечена гориста местност, стана ясно по време на конференцията.

Шефът на националната полиция Атанас Илков обърна внимание на ефективния обмен на информация с партньорски организации и опита при работата със съвместни патрули, а българският зам. вътрешен министър Ивелина Дундакова заяви, че очаква заслугите на България за опазването на една от най-чувствителните външни граници на ЕС да бъдат справедливо оценени. Тя информира, че в резултат на реформираната правна рамка в областта на контрабандата на мигранти размерът на наказанията и броят образуваните наказателни производства са се увеличили, с 41% повече са и случаите на
задържане на нелегално пребиваващи.

„България е готова за членството си в Шенген от години“, подчерта Оливие Ониди, зам.-генерален директор на ГД „Миграция и вътрешни работи“ на ЕК, който също взе участие в конференцията: „Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България в областта на граничната сигурност“. Ониди бе
категоричен, че няма никакви правни или оперативни причини България и Румъния да не бъдат изцяло включени в Шенгенското пространство, както го показват всички доклади на ЕК и резолюциите на ЕП.

Тази позиция беше защитена и от българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков и румънския му колега Лоран Винце. „200 евро на ден е загубата на камион, докато чака на границата в Русе, Видин, на ферибота в Оряхово или другаде“, обясни Новаков, визирайки ефекта от отлагането на членството ни в Шенген върху един от потърпевшите сектори. „България не е част от Шенген само заради политически интереси и сметки, които биха донесли 2-3% повече на изборите в Австрия“, смята Новаков и настоя да се проучи възможността за ответни мерки, включително чрез евробюджета, който трябва да бъде одобрен от всяка държава членка.

„Да покажем, че не може 12 години да се злоупотребява с националните ни интереси заради вътрешнополитически проблеми в други държави“, заключи Емил Радев в присъствието и на колегите си от българската делегация в ЕП. Той аргументира инициативата си за днешната конференция с решимостта да заявим отново категоричната си позиция и да дадем ясен знак срещу двойните стандарти, които ни държат извън Шенгенското пространство.