Непълнолетен, обвинен в убийство, ще бъде под родителски надзор

Крими

07-11-2023, 18:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дълъг период убитият е тормозел семейството и близките на задържаното 16-годишно момче, а във фаталния ден е нанесъл побой над приятелката му.

Обвинен в убийство непълнолетен младеж ще бъде поставен под надзора на родителите си. Апелативният съд във Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което мярката му за неотклонение „задържане под стража“ е била изменена.

16-годишното момче е привлечено към наказателна отговорност за убийство, извършено по хулигански подбуди в нощта на 7 август в село Белоградец.

Прокуратурата протестира пред горната инстанция съдебния акт на Окръжния съд с мотив тежестта на повдигнатото обвинение и продължаващата опасност от извършване на престъпление. Според представителя на Апелативната прокуратура, не може да се неглижира извода в психиатрично-психологическата експертиза, че при подобна ситуация младежът не би реагирал по сходен начин.

Адвокатът на обвиняемия каза, че пострадалият в дълъг период е тормозел семейството и близките на задържаното момче, а във фаталния ден е нанесъл побой над приятелката му. Когато непълнолетният му потърсил сметка за поведението, той го обидил с тежка ругатня.

Апелативният съд съобрази, че престъплението за повдигнатото обвинение, дори след намаляване на наказанието заради възрастта, законът наказва с лишаване от свобода. Всички събрани доказателства са в подкрепа на това, че автор на деянието е задържаният. За да продължи задържането му под стража обаче е нужно общественият интерес да има превес над личните права. В този случай това не е така. Приобщените данни показват, че 16-годишният ученик е с ниска степен на опасност, не е осъждан, не е регистриран в Детска педагогическа стая, няма склонност към агресия и противообществени постъпки. От социалния доклад е видно, че той е отглеждан в хармонична семейна среда, с полагани грижи за възпитанието и образованието му. Тежестта на обвинението не е достатъчно основание за задържането му под стража. Мярката „под надзор на родителите“ има потенциал да изпълни целите на закона, а е и в интерес на личността на обвиняемия – той да бъде под грижите на семейството си и да продължи обучението си в училище.  

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.