Оставиха в ареста Мария, задържана във Варна с 11 кг. трева, 2,5 кг. кока и 1,5 кг. амфети

Крими

07-11-2023, 19:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

34-годишната жена сама се грижила за двете си малолетни деца.

Варненският апелативен съд продължи действието на най-тежката мярка за неотклонение спрямо жена, обвинена в държане с цел разпространение на значителни количества от 4 вида високонаркотични вещества. Горната инстанция потвърди определение на Окръжния съд във Варна, с което е отхвърлена молбата й за по-лека мярка.

Мария П. е била привлечена като обвиняема през юли, след като в апартамент във Варна и мазето към него били открити над 11 кг. марихуана, близо 2,405 кг. кокаин, 1020,10 гр. амфетамин и 435 гр. метаамфетамин. Конфискувана била и голяма сума пари в лева и евро. Обвиняемата е неосъждана.

Адвокатът й счита, че след 4 месеца в ареста не е законосъобразен доводът за обществен интерес, надделяващ над личните права.  Продължителният срок на задържане е намалил опасността от извършване на престъпление. Защитата оспорва и съпричастността на жената с държането на наркотици в мазето, тъй като е задържана в жилището си, а и няма ключ за избеното помещение.

Представителят на Апелативната прокуратура отхвърли като несъстоятелни тези съображения. Адресът, на който са намерени наркотиците, се обитава единствено от Мария П. и семейството й. Има данни от свидетели, че се е занимавала с наркоразпространение. Освен това 2 кг кокаин и 11 кг марихуана са изключително голямо количество, подчерта прокурорът.

 И този съдебен състав не видя съмнение в съществуването на обосновано подозрение за съпричастността на обвиняемата към вмененото й деяние. В тази насока са свидетелски показания и резултатите от процесуално-следствените действия. Веществени и гласни доказателства потвърждават, че Мария П. трайно е свързана с разпространителска дейност, от която е генерирала значителни доходи. Има и данни за конспиративност, предвид прилаганите умения за комуникация в различни електронни приложения. Събраните доказателства показват трайни криминални нагласи. На този фон чистото съдебно минало не може да има решаващо значение.

По време на разследването след задържането са събрани допълнителни доказателства, които сочат, че жената може да извърши престъпление от същия вид при по-лека мярка за процесуална принуда. Има опасност и от нейна намеса в наказателното производство, предвид неправомерните й отношения с мъжа, с когото съжителства, по време на изтърпявано от него наказание „лишаване от свобода“.

Изтъкнатите социални причини – че 34-годишната жена се грижи за двете си малолетни деца – не могат да имат тежест, защото наркотичните вещества са държани на адреса, на който се отглеждат децата. Затова домашен арест, дори със средство за електронно наблюдение, не би бил целесъобразен. Продължителността на задържането на Мария П. е в рамките на допустимите от закона от срокове, а и не надхвърля границите на разумното, категоричен бе съдебният състав.

Определението на Апелативен съд - Варна не подлежи на обжалване.