Варненският апелативен съд потвърди 17 години затвор за убийството на германец на Златни пясъци

Крими

09-11-2023, 16:29

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Психиатрично-психологическа експертиза оценява, че подсъдимият е имал психични и поведенчески разстройства, заради комбинирана употреба на психоактивни вещества.

Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд във Варна, с която Максимилиан Ш. е бил признат за виновен в това, че на 10 август 2021г. в кк „Златни пясъци" умишлено умъртвил Вилхелм М., като убийството e извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Наложеното наказание е 17 години „лишаване от свобода“.

Подсъдимият обжалва пред горната инстанция с довод, че наказанието е несправедливо, тъй като не са отчетени смекчаващи вината обстоятелства.

Прокурорът акцентира на многобройните яростни удари, нанесени с ожесточение и злоба, и на поведението на подсъдимия след престъплението.

Максимилиан Ш. е неколкократно осъждан в родината си. В края на юли заедно със свои колеги, сред които пострадалият, пристигнали на почивка в Златни пясъци.

Двамата пребивавали в един апартамент в хотелски комплекс. На 9 август вечерта след употреба на алкохол се прибрали и се скарали за пари. Около 5 часа призори двамата излезли, като едва вървели. Подсъдимият започнал да дърпа и блъска приятеля си.

Със силен удар го съборил на пътното платно, удрял го с ръце и крака, предимно в областта на главата. Вилхелм починал. А Максимилиан се прибрал, изпрал маратонките и част от дрехите си, и легнал.

Румънски турист открил тялото на починалия. Съдебномедицинската експертиза установила, че тежка контузия на мозъка е пряка причина за смъртта на германския гражданин.

Починалият бил в тежка степен на алкохолно опиянение с концентрация на алкохол в кръвта 3,02 промила. Към часа на престъплението подсъдимият е бил с 1.3-1,4 промила. Част от побоя и действията на двамата преди убийството били заснети от охранителни камери.

Психиатрично-психологическа експертиза оценява, че подсъдимият е имал психични и поведенчески разстройства, заради комбинирана употреба на психоактивни вещества.

Апелативният съд сподели становището на Окръжния, че деянието е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Първият признак се установява от вида на уврежданията, механизма на нанасянето, броя и мястото на ударите. Пострадалият е изживял тежки болки и страдания – значително повече от тези при обикновения случай на убийство. Извършителят е проявил и особена жестокост, предвид способа за умъртвяване, неоправданата свирепост, ярост и ожесточеност.

Настоящият съдебен състав акцентира на данните, че Максимилиан е бил конфликтен, употребявал е много алкохол и не се е ползвал със симпатиите на хора от групата.

Освен това за своите 25 години към момента на деянието вече имал 5 присъди в родината си. Очевидно наложените за тях наказания не са успели да го поправят и да повлияят на поведението му.

А в случая незначителен повод му дал основание да извърши най-тежкото престъпление срещу личността на човек – и то на близък приятел. Към отегчаващите обстоятелства този съд добави употребата на психоактивни вещества, забранени от закона.

Апелативният съд не намери основания да уважи искането на защитата за намаляване на наказанието. 17 години „лишаване от свобода“ ще осъществи целите на закона, като изолира подсъдимия от обществото и му даде възможност за осмисляне и корекция на бъдещото поведение.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.