България и Гърция подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма

Туризъм

11-11-2023, 16:10

Снимка:

Министерсткво на туризма

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министър Зарица Динкова откри като почетен гост 38-ото издание на Philoxenia Expo в Солун.

България и Гърция подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за 2024 – 2026 г. Споразумението беше подписано преди официалното откриване на международното туристическо изложение PHILOXENIA 2023, на което България е почетен гост и участва с щанд на площ от 100 кв. м.

„Подписването на Програмата ще засили допълнително двустранните отношения. Това ще даде началото на нови съвместни проекти и инициативи, ще създаде общи туристически бизнес мрежи, ще разработи проекти за насърчаване на инвестициите и развитието на туристически продукти.“, заяви министър Динкова.

В рамките на срещата с гръцкия си колега Олга Кефалояни, Зарица Динкова посочи, че през последните години взаимното политическо доверие се задълбочава. „Търговско-икономическите отношения се развиват включително и на регионално ниво. Ползотворно е сътрудничеството в областта на културата и образованието. Оценяваме и подкрепата ви за членството на България в Шенгенското пространство.“, допълни тя.

Туризмът е сектор, който предлага нови икономически възможности, а културното ни наследство свързва хората, подчерта министър Динкова. „Двустранното ни сътрудничество се развива все по-интензивно. Броят на гръцките туристи в България продължава да расте и Гърция остава една от най-предпочитаните дестинации за българските туристи.“, допълни тя.

Събитие като Philoxenia Expo е съвременна възможност за създаване на платформа, насочена към оползотворяване на туристическия ни потенциал и укрепване на трансграничното партньорство, отбеляза при откриването на изложението българският министър на туризма. „Променяме модела за растеж към нов по-устойчив, екологичен, дигитален и приобщаващ, за да може сектора да се изправи пред предстоящите предизвикателства.“, подчерта Зарица Динкова.