Съборът „Дюлино кани приятели“ събра фолклорни формации от три области – Варна, Добрич и Бургас (СНИМКИ)

Животът

12-11-2023, 14:55

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Магично, пъстро, автентично, вихрено, вкусно и весело. Това беше магията на събора, който отново възкреси за живот уникалните български народни песни, чудотворните ни хора и танци,неповторимите обичаи, вкусните гозби.

Есенното издание на Дюлинския събор „Дюлино кани приятели, организирано от “Фондация „Алерия“, събра близо 250 участници от 30 населени места от 3 области – Варна, Добрич и Бургас.
 
Магично, пъстро, автентично, вихрено, вкусно и весело. Това беше магията на събора, който отново възкреси за живот уникалните български народни песни, чудотворните ни хора и танци,неповторимите обичаи, вкусните гозби. Веселба, чиито корени са в традициите на нашите предци.
 
Вчера, Дюлинският събор, тръгнал преди време от автентичните ваяшките села, прерасна в национален празник, в тържество на многообразието на местните традиции, на българския дух. Истински празник - победа на онзи неповторим порив на сърцето, който изправи раменете на мъжете в гордия ритъм на хорото, който понесе красивите гласове на жени и деца над полята и хълмовете на Дюлино, който кротко се събра в сръчните ръце на бабите, предали най-древния урок на внуците си – как се омесва българският хляб.
 
Безценно е да преживееш именно това – как семето на традициите, на духа, на обичаите и фолклора се засява с любов от баби, дядовци, от майки и бащи в сърцата на техните деца и внуци.
 
Фондация „Алерия“ успя да сътвори за пореден път тази магия и получи искрена, благодарност от участниците в събора „Дюлино кани приятели“ и от професор Андрияна Андреева, областен управител на Варненска област, която преживя цялото великолепие и веселието на събора.