Кандидат за общински съветник от ДПС обжалва избора на общински съветници във Варна

Новините

13-11-2023, 16:56

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рюян Р. твърди, че има разминаване в преференциите между двамата кандидати за общински съветници (Айше К. и Рюян Н.) от листата на ПП „Движение за права и свободи“.

Ново изборно дело бе образувано днес в съда. Жалбоподателят Рюян Р., кандидат за общински съветник от ПП „Движение за права и свободи“, обжалва Решение № 260/30.10.2023г. на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Варна за обявяване на окончателните резултати за избор на общински съветници в Община Варна, като незаконосъобразно и иска от съда да се обяви избора за недействителен или книжата да се върнат на ОИК за обявяване на действителните резултати.

В жалбата се твърди, че Решението на ОИК – Варна е незаконосъобразно, тъй като почива на неточни резултати от секционните избирателни комисии, в резултат на допуснати нарушения при отчитането между сканирани протоколи и електронния протокол на ОИК - Варна, като е налице разминаване в поставянето на преференциите, както и липса на преференции. Жалбоподателят счита, че неговите преференции като кандидат са значително повече от отразените в протоколите и в обжалваното Решение на ОИК – Варна. Рюян Н.  сочи, че в обобщената таблица на ОИК - Варна, броят на гласувалите за него и за Айше К. са равни, като в следствие на това е изтеглен жребий за четвъртото място в листата на ПП „Движение за права и свободи“ Варна. Жалбоподателят иска от съда да бъде допусната съдебно статистическа експертиза, при която вещото лице, след като се запознае с материалите по делото, с протоколите на СИК от посочени от него 7 избирателни секции, да даде отговор, колко  преференции има за него. В жалбата се иска повторно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници от ПП „Движение за права и свободи“ в посочените 7 секции.

Рюян Р. твърди, че има разминаване в преференциите между двамата кандидати за общински съветници (Айше К.  и Рюян Н.) от листата на ПП „Движение за права и свободи“ за Варна и иска да бъде коригирана подредбата, както и обобщения протокол.